Νέο «ηλεκτροσόκ» για τους καταναλωτές της ΔΕΗ

Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές της ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση με την αύξηση στα 27,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που είναι σήμερα, του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ). Και αυτό προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα του ΛΑΓΗΕ, απ’ όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με βάση την πρόταση αυτή εάν ένα νοικοκυριό πληρώνει σήμερα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού 9,3 ευρώ ΕΤΜΕΑΡ για τετραμηνιαία κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, τώρα θα κληθεί να πληρώσει περίπου 27,3 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή 18 ευρώ παραπάνω. Για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών, που είναι η μέση οικιακή κατανάλωση, το νοικοκυριό από 18,6 ευρώ που πληρώνει σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 54,6 ευρώ για την ίδια κατανάλωση.

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται σήμερα σε 317 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φθάσει το Δεκέμβριο του 2014 στα 1,471 δισ ευρώ εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σημειώνεται ότι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος του Λειτουργού μέχρι το τέλος του 2014.Με βάση τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ για το μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία απαιτείται τριπλασιασμός του ΕΤΜΕΑΡ.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αύξηση του εν λόγω τέλους, που έγινε από την 1/1/2013, ήταν της τάξης του 24% και από 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξήθηκε στα  9,3 ευρώ. Λίγα χρόνια πριν δε, ήταν μόλις στα 3 ευρώ.

4 σχόλια σχετικά με το “Νέο «ηλεκτροσόκ» για τους καταναλωτές της ΔΕΗ”

  1. Μου φαίνεται ότι θα βάλω φωτοβολταϊκά, όχι για να πουλάω ρεύμα, αλλά για να μην λαμβάνω λογαριασμούς ΔΕΗ, με ο,τι αυτοί περιέχουν.

    Αν σκεφτεί κανείς ότι ο τελευταίος λογαριασμός, με το χαράτσι ΄ταν 400 ευρώ, τώρα πάμε στα 500.

    δηλ 6.000 το χρόνο σε λογαριασμούς ΔΕΗ;

    Σε 5 χρόνια έχεις κάνει απόσβεση, άσε που αν βάλεις ενοικιαστή, θα πάρεις και πολύ μεγαλύτερο ενοίκιο. 

  2. Εφτασε η ωρα να ξεθαψουμε απο τις αποθηκες τα μαγειρεια υγραεριου + εγκατασταση 1m2 φωτοβολταικο καθαρα για φωτισμο. Begar δεν χρειαζονται ακριβες λυσεις. 150 για το πανελ, 15 για το ρυθμιστη, 100 για την μπαταρια, κανα 30 για τα καλωδια και κανα 7 ευρω για 12volt ανα λαμπα. Το συστημα το εχω ηδη σε λειτουργια στον φωτισμο του μπαλκονιου. Θα προχωρησει και προς τα ενδοτερα λιαν συντομως 🙂

  3. Απλα τα πραγματα. Καταρχην γινετε ο σχεδιασμος του συστηματος σχετικα με το ποσες καταναλωσεις θελουμε να εχουμε κοινως ποσες λαμπες. Αφου καθορισουμε αυτο το σημαντικο στοιχειο συνεχιζουμε καθοριζοντας ποσα watt λαμπας θελουμε να εχουμε σε καθε καταναλωση, πχ σε ενα διαδρομο μπορει να θελουμε απλως ενα φως για να περπαταμε και σε ενα δωματιο ενα φως για να μπορουμε να διαβαζουμε ανετα. Επειτα επιλεγουμε το ειδος της λαμπας που θα αγορασουμε, led ή απλη ενεργειακη. Φυσικα λαμπες με καταναλωσεις 40 και 50 watt απλως δεν παιζουν εκτος αν εχουμε πολυ ρευστο για μεγαλα συστηματα. Επειτα αθροιζουμε τις καταναλωσεις που θελουμε + ποσες ωρες θελουμε να λειτουργουν στο περιπου και υπολογιζουμε το ηλιακο πανελ που θα χρειαστουμε, τον ρυθμιστη που θα χρειαστουμε  και ποσα Ah μπαταρια θα εχουμε στο συστημα. Επι του πρακτεου στις 2 δοκιμες που εχουμε κανει μεχρι τωρα στην μεν πρωτη, πανελ 10watt αποδιδει περι τα 0,5Α στο max, ειναι διασυνδεμενο με ρυθμιστη 10Α max 12V/24V και 1 μπαταρια 12volt 9Ah και 2 λαμπες ενεργειακες 12Volt των 11watt. Λειτουργια χωρις προβλημα για 5 ωρες. Παραπανω απλως δεν ετυχε να το δοκιμασω :). Στα υποψιν το συγκεκριμενο πανελ ειναι 20cm x 30cm περιπου. Δοκιμη δευτερη και πιο προσφατη. Πανελ 60watt που αποδιδει περιπου 3Α στο max, ειναι διασυνδεμενο με ρυθμιστη 10Α max 12V/24V και 2 μπαταριες 12volt 65Ah συνδεδεμενες παραλληλα και 2 λαμπες ενεργειακες 12Volt των 7watt και 1 led των 9watt . Λειτουργια καθημερινη χωρις προβλημα για 10 ωρες. Αντοχη του συστηματος χωρις ηλιο 5 ημερων. Ο τυπος που δουλευουμε ειναι ο γνωστος απο το σχολειο P=V*I. Αυτα τα ολιγα περιληπτικα, δοκιμαστε κατι φθηνο και οταν νοιωσετε ετοιμoi καντε την υπερβαση και καλη τυχη 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *