Νέο «μαχαίρι» στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Νέα μείωση του εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών ακόμη και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης προβλέπει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επιπλέον, τα εφάπαξ που εκκρεμούν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η καταβολή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» το σχέδιο θα συζητηθεί μετά τις εκλογές. Εφόσον η καταβολή των εφάπαξ που εκκρεμούν ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές προβλέπει τα εξής:

1. Νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Για να περιοριστεί η μείωση στο 15%, θα πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.

2. Νέες πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν μια σειρά προτάσεων, όπως είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές. Επίσης, θα αναζητηθούν νέοι ασφαλισμένοι, που θα καταβάλουν εισφορές στο Ταμείο.

3. Την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών (ή επιστροφή του 70% εντόκως) και καμία παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.

Εφόσον ισχύουν τα συγκεκριμένα μέτρα, θα συγκεντρωθεί ένα ποσό 300 εκατ. ευρώ περίπου.

[sc:Πηγή id=”http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/138923/neo-mahairi-sta-efapax-ton-dimosion-ypallilon” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *