Νέο πακέτο εγγυήσεων 35 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες

Νέο δίχτυ ασφαλείας καλείται να …απλώσει γύρω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου στις τράπεζες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει διασφαλισθεί και η ρευστότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων την περίοδο εφαρμογής του PSI plus.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη ψήφιση από τη Βουλή και μάλιστα, με ταχείς διαδικασίες, νέου πακέτου εγγυήσεων. «Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα το νόμο για τις τραπεζικές εγγυήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παροχή νέων εγγυήσεων από το Δημόσιο κρίνεται επιβεβλημένη από τραπεζίτες, λόγω της μεγάλης εκροής καταθέσεων τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η οποία οδήγησε τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά την άντληση κεφαλαίων από τον ELA και να κάνουν χρήση σημαντικού μέρους του τελευταίου πακέτου εγγυήσεων.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες κρίνουν απαραίτητο να υπάρχει «μαξιλάρι» εγγυήσεων της τάξης των 35 δισ. ευρώ, για το επόμενο ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, μέχρι να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική μορφή του PSI plus.

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει και μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ και με την εγγύηση του EFSF την περίοδο που θα τεθεί σε εφαρμογή η ανταλλαγή ομολόγων συνεπεία του PSI plus.

Βάσει των προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμισθεί στην κατηγορία του selective default, με το που θα επιτευχθεί συμφωνία οικειοθελούς κουρέματος του χρέους μέσω ανταλλαγής- μετακύλησης ομολόγων.

Για ένα διάστημα μερικών ημερών (τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα διαρκέσει ως 15 ημέρες) και μέχρι οι οίκοι να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει έκτακτος μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί τα ομόλογα που έχουν εκδώσει με εγγύηση Δημοσίου δεν θα γίνονται αποδεκτά όπως και τα κρατικά ομόλογα. Στην ενδιάμεση περίοδο ο EFSF θα παράσχει σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να συνεχίσει η τελευταία να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Διαφορετικές επιλογές θα ενέχει το PSI plus

Αναφερόμενος στο PSI plus ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ενέχει πολλαπλές επιλογές για τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν. «Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να διαλέξουν μια από τις επιλογές αυτές» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Η παραπάνω αποστροφή, δεν σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζουν βασικές θέσεις όπως κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας κατά 50% με αντάλλαγμα συνδυασμό ομολόγων και μετρητών και χωρίς εγγύηση από τον EFSF.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο προυπολογισμός που κατατέθηκε χθες προβλέπει ότι τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η χώρα από τον EFSF για τη χρηματοδότηση του PSI θα δοθούν για πρόωρη εξαγορά ομολόγων.

Κατά τα υπόλοιπα ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το Δημόσιο για τις εγχώριες τράπεζες θυμίζοντας ότι διαθέτει προνομιούχες μετοχές τραπεζών αξίας 3 δισ. ευρώ και έχει παράσχει εγγυήσεις 127 δισ. ευρώ.

«Εμείς σεβόμαστε τον ιδιωτικό χαρακτήρα, θα τον διασφαλίσουμε, αλλά πρωτίστως να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Διότι θέλουμε μέσα από την ενίσχυση των τραπεζών και την επανακεφαλαιοποίησή τους, να στηρίξουμε και να ισχυροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα να κερδίσει και το δημόσιο, δηλαδή να κερδίσει ο Έλληνας πολίτης.» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *