Νέο ρεκόρ στα ισπανικά CDS, σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ιταλία

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχάται την Τρίτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι γύρω από την οικονομία της χώρας ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση της Fitch πως η Ισπανία θα «χάσει» κατά πολύ τους στόχους για το έλλειμμα. Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ισπανία για στήριξη του τραπεζικού τομέα είχε προσωρινή θετική επίπτωση τη Δευτέρα, καθώς το κλίμα ανακούφισης υποδέχτηκαν οι φόβοι για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Fitch.

Σε αυτό το κλίμα, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών της Ισπανίας αναρριχήθηκε σήμερα σε νέο υψηλό ρεκόρ, με τα πενταετή ισπανικά CDS να διαμορφώνονται στις 605 μ.β.

«Υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της Ισπανίας», δήλωσε ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep NV στο Άμστερνταμ, ενώ συνέχισε «Υπάρχει κίνδυνος αύξησης της απόδοσης των δεκαετών στο 7%. Υφίστανται ανησυχίες για την εξυπηρέτηση του χρέους ακόμα και μετά τη συμφωνία για πακέτο διάσωσης, και αυτό σημαίνει πως για να επενδύσει κανείς σε αυτά τα ομόλογα απαιτεί υψηλότερη αποζημίωση για το ρίσκο που λαμβάνει (υψηλότερο risk premium).

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από την Ιταλία που θεωρείται ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας των χωρών που προσφεύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Maria Fekter που, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε πως η Ιταλία ενδέχεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε. λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού της. Το spread της χώρας ενισχύεται για πέμπτη διαδοχική ημέρα διαμορφούμενο σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης bund ενισχύεται στις 532 μ.β. την Τρίτη, κατά 21,5 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ιταλικό spread που διευρύνεται κατά 14 μ.β. στις 484 μ.β.

Ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και τα spreads Ελλάδας και Ιρλανδίας στις 2.804 μ.β. (+53,20 μ.β.) και 592 μ.β (+8 μ.β.), αντίστοιχα. Αντίθετα, ήπια πτωτικά συνεχίζει να κινείται την Τρίτη το πορτογαλικό spread υποχωρώντας στις 921 μ.β. (-6,20 μ.β.).

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/news.asp?id=1526509″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *