Ντόμινο λουκέτων στις τράπεζες – Κλείνουν πάνω από 2 υποκαταστήματα κάθε μέρα

Τα 200 προσεγγίζει το σύνολο των καταστημάτων που έχουν κλείσει μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012 σε Ελλάδα και Βαλκάνια οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε μια ακόμη προσπάθεια να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη η αναδιάρθρωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το «μενού» περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις καταστημάτων καθώς και μείωση του προσωπικού.

Μάλιστα οι ίδιοι τονίζουν ότι υπό την ανάγκη να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη, ώστε να αντισταθμίσουν εν μέρει την πίεση που δέχονται στα καθαρά τους έσοδα, από την αύξηση του κόστους χρήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το κούρεμα των ομολόγων, οι τράπεζες επιταχύνουν τις ενέργειες περιορισμού του δικτύου.

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) έκλεισαν περίπου 70 καταστήματα στην Ελλάδα και 119 στο εξωτερικό, όταν σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς έκλεισαν 96 καταστήματα στην Ελλάδα και 160 στο εξωτερικό.

Μόνο οι όμιλοι Πειραιώς και Alpha Bank διέκοψαν τη λειτουργία 94 συνολικά καταστημάτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της χρονιάς, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία παρείχαν μαζί με τα αποτελέσματα τριμήνου οι διοικήσεις τους.

Ειδικότερα, ο όμιλος Πειραιώς διέκοψε τη λειτουργία 65 καταστημάτων (18 στην Ελλάδα και 47 στο εξωτερικό), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με αναπόσβεστο κόστος ύψους 6,4 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο της Alpha Bank στη χώρα μας μειώθηκε κατά 18 καταστήματα και κατά 29 στη ΝΑ Ευρώπη το Μάρτιο του 2012 σε σχέση με το τέλος του 2011, τάση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, όπως προανήγγειλε η διοίκησή της. Αντίστοιχες κινήσεις ακολουθούν και οι όμιλοι της Εθνικής και της Eurobank.

Η μείωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε πρακτικά από την περσινή χρονιά. Το 2010 οι τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα (πλην των συνεταιριστικών) έφθασαν, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, να διαθέτουν 3.743 καταστήματα, από 3.634 στο τέλος του 2009.

Έναν χρόνο, δηλαδή, μετά το ξέσπασμα της χειρότερης οικονομικής κρίσης ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων αυξανόταν, έστω και με χαμηλό ρυθμό. Το 2011 ο αριθμός των εν Ελλάδι τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε στις 3.575, καταγράφοντας σε σχέση με το 2010 πτώση 4,5%.

Στο τέλος του 2011 η Εθνική λειτουργούσε στην Ελλάδα 542 καταστήματα έναντι 575 στο τέλος του 2009 και η ΑΤΕ ερχόταν δεύτερη με 468 (482 στο τέλος του 2009).

Ακολουθούσαν η Alpha με 414 καταστήματα (431 στο τέλος του 2009), η Eurobank με 402 (432 στο τέλος του 2009), η Πειραιώς με 344 (357 στο τέλος του 2009) και η Εμπορική με 323 καταστήματα (368 στο τέλος του 2009).

Το εν Ελλάδι απασχολούμενο προσωπικό των τραπεζών μειώθηκε στη διάρκεια του 2011 κατά 3.356 άτομα (από 59.967 σε 56.611) ή 5,5%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΕΤ.

Η προσπάθεια περιορισμού του κόστους μισθοδοσίας και λειτουργίας επιδιώκει να αντισταθμίσει μέρος της σημαντικής συμπίεσης που δέχεται το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin) των τραπεζών.

Και αυτό γιατί το κόστος καταθέσεων, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, και της συνεχούς εκροής καταθέσεων έχει εκτιναχθεί με τις τράπεζες να δανείζονται από τον ELA με κόστος υψηλότερο του 4%, ενώ την ίδια στιγμή τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώνονται εξαιτίας τόσο της επιμήκυνσης των κρατικών ομολόγων όσο και της έξαρσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το α΄ τρίμηνο το σύνολο σχεδόν των τραπεζών εμφάνισε μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, που αποδόθηκε στο μίγμα χρηματοδότησης καθώς η μεγάλη συμμετοχή του ELA αύξησε σημαντικά το κόστος.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *