Ξαναγράφουν τη ρύθμιση για «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς

Στροφή στον ρεαλισμό επιχειρεί η κυβέρνηση στο ζήτημα των τραπεζών, καθώς με την επιστολή που απέστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ εν πολλοίς εγκαταλείπονται όλες οι προηγούμενες εξαγγελίες για την ενίσχυση του ρόλου του κράτους στις τράπεζες αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη η Ελλάδα δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με καθαρά εμπορικές – τραπεζικές αρχές, ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα γίνει με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, ότι οι δανειολήπτες που ενώ είναι σε θέση δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, θα τιμωρηθούν καθώς και την αποκατάσταση της συναλλακτικής ηθικής.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την επιστολή η Ελλάδα δεσμεύεται ότι:

• Οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγοράς.

• Πλήρης χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. θα διασφαλίζεται ότι το ΤΧΣ παίζει τον ρόλο του στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

• Αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη πλήρως την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών (βάσει του κώδικα καλής πρακτικής που έχει υιοθετηθεί), τον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων και πιθανά αρνητικά αποτελέσματα στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

• Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών για να αποφευχθούν δημοπρασίες στην πρώτη κατοικία νοικοκυριών κάτω από ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο, ενώ θα τιμωρηθούν οι αποκαλούμενοι strategic defaulters, δηλαδή όλοι όσοι είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν τις πληρώνουν ελπίζοντας σε μια ευνοϊκή ρύθμιση. Ολα αυτά θα επιτευχθούν επιδιώκοντας παράλληλα: α) να διατηρηθεί η κοινωνική στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, β) να ανατραπεί η περαιτέρω πτώση της αγοράς ακινήτων (που θα είχε αρνητική επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών), γ) να ελαχιστοποιηθεί η δημοσιονομική επίπτωση και δ) να προωθηθεί μία κουλτούρα πληρωμής. Επίσης, θα ληφθούν μέτρα για τα περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

• Ευθυγράμμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το σχήμα των δόσεων, παρέχοντας διευκολύνσεις στην εξόφληση του ιδιωτικού χρέους.

• Εκσυγχρονισμός του νόμου περί πτωχεύσεων και αντιμετώπιση των σχετικών εμπλοκών.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σηματοδοτούν στροφή σε σχέση με τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων ημερών και τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης του δημόσιου ελέγχου στις τράπεζες.

www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *