Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί με κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας

Μπορεί η πρώτη κατοικία να προστατεύεται από πλειστηριασμούς, ειδικά για χρέη προς τράπεζες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν τρέχουν οι διαδικασίες για να “βγουν στο σφυρί” ακίνητα που έχουν κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο.

Το ερχόμενο φθινόπωρο προγραμματίζονται εκ νέου πλειστηριασμοί και μάλιστα ξεκινούν από ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί (http://auctions.aade.gr/kpi//public/auctions/prg_date_down/) στις 29 Σεπτεμβρίου και αφορά ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου 25 – 29. Συγκεκριμένα η καταχώρηση αφορά 53,30τ.μ. κατ/μα, 20,00τ.μ ημιόροφο 58,26τ.μ. υπόγειο & 1.118,69τ.μ. οικόπεδό και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 229.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι στον προγραμματισμό των πλειστηριασμών θα μπουν και άλλα ακίνητα οφειλετών όπως εξοχικά ή εμπορικά ακίνητα ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο (πλην της πρώτης κατοικίας) το οποίο κατασχέθηκε για χρέη προς το Δημόσιο. Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης καθώς, ενα νεο κύμα πανδημίας μπορεί να παγώσει πολλούς από τους προγραμματισμούς του δημοσίου.

Στον αντίποδα τράπεζες και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να παγώσουν τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο προκειμένου η πρώτη κατοικία (που συνδέεται με τραπεζικά δάνεια) να συνεχίσει να προστατεύεται και να κουμπώσει με το καθεστώς του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες έχουν ήδη ανασταλεί και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών (σε συμφωνία με τις τράπεζες) θα δίνει συνεχείς παρατάσεις μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο. Τότε αναμένεται να συσταθεί ένας ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ακινήτων μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου που θα χρηματοδοτεί τις τράπεζες με τα κονδύλια του προγράμματος της επιδότησης ενοικίου προκειμένου να μη βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί.

Θα είναι δηλαδή μια μεταβατική περίοδος μέχρι να συσταθεί ο ιδιωτικός φορέας που προβλέπει ο πτωχευτικός νομός, κάτι που δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022, όπως προκύπτει κι από την έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει οτι οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το καλοκαίρι, με τον συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών που θα διεξαχθούν εντός του τρέχοντος έτους να κυμαίνεται σε χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αναφορικά με την πλατφόρμα των πλειστηριασμών, σημειώνεται στην έκθεση ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωσή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *