Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 10.000 ακίνητα μέσα στον επόμενο μήνα

Σε τροχιά πλειστηριασμού βγαίνουν 10.000 ακίνητα έως τον Απρίλιο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.

Oι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.

Η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές.

Από αυτούς το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς.

Το σήμα που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερημένες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. που υπολογίζεται σήμερα.

Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και παρατείνονται οι συνθήκες ύφεσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» επιπλέον δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

www.news.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 10.000 ακίνητα μέσα στον επόμενο μήνα”

  1. Δηλαδή να υποθέσω ότι θα σταλούν χιλιάδες εξώδικα και διαταγές πληρωμής, πράγμα που συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κόστος για τις τράπεζες, ώστε να βγουν στο σφυρί ακίνητα, που δεν αγοράζει κανένας σ’ αυτή τη χώρα;

    Μήπως κάτι δεν καταλαβαίνω;

    1. Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τις αρχές Γενάρη και τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε δεν ξερω ποιός έτρεξε να τις βγάλει. Εκφοβισμός είναι

      1. Εμ αυτό λέμε, απλά το λέμε πιο …. ευγενικά.
        Στην ουσία οι τράπεζες ρύθμιση επιδιώκουν.
        Εδώ η eurobank μέχρι και διαφήμιση στην TV έβγαλε και προσκαλεί τους δανειολήπτες να πάνε να κάνουν ρύθμιση στα δάνεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *