Οι εγγυήσεις των τραπεζών φθάνουν τα 250 δισ ή το 70% του ενεργητικού τους για να λαμβάνουν από ΕΚΤ και ELA 121 δισ

Το 70% του ενεργητικού τους, ότι έχουν και δεν έχουν κατά το λαϊκώς λεγόμενο έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για να λαμβάνουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει συνολικά περίπου 250 δις ευρώ για να λάβουν ρευστότητα 121 δις ευρώ βραχυχρόνιας κατά βάση διάρκειας πλην 30 δις  από τις δημοπρασίες ομολόγων 3ετούς διάρκειας.

Είναι εντυπωσιακό ότι από αυτά τα 121 δις ευρώ ούτε ένα ευρώ δεν φθάνει και δεν θα φθάσει ακόμη και με πλήρη κρατικοποίηση στην πραγματική οικονομία. Με αυτό τον συσχετισμό οι τράπεζες ουδέποτε δεν θα ορθοποδήσουν.
Είναι εντυπωσιακό το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στις τράπεζες.

Με μεσοσταθμικό ενεργητικό οι μεγαλύτερες τράπεζες  260-280  δισ – προσοχή όχι συνολικό ενεργητικό αλλά μεσοσταθμικό – χρειάζονται για να το χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον ισόποση ρευστότητα.
Έτσι λοιπόν διαθέτουν 160 δις από καταθέσεις και 121 δις από την ΕΚτ και το ELA δηλαδή 280 δις ευρώ όσο είναι και το σταθμισμένο ενεργητικό.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι τράπεζες πληρώνουν 3% επιτόκιο στο ELA γιατί η ποιότητα των collaterals είναι χαμηλής στάθμης και στην ΕΚΤ 1% γιατί είναι υψηλής στάθμης.

Για το 3% θα πληρώσουν τόκους πάνω από 1 δις σε ετήσια βάση στην ΤτΕ.
Για το 1% θα πληρώσουν πάνω από 600 εκατ στην ΕΚΤ.

Δηλαδή θα πληρώσουν συνολικά 1,6 δις ετησίως σε τόκους για την ρευστότητα που κατέχουν και η οποία χρηματοδοτεί το παρελθόν και δεν απομένει ούτε 1 ευρώ για το μέλλον.

Η δομή των collaterals

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει συνολικά 121 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ και το ELA της ΤτΕ.
Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία Απριλίου από την ΕΚΤ έχουν αντλήσει 62 δις και από το ELA 59,2 δις ευρώ.
Το εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η εξάρτηση από την ΕΚΤ μειώνεται σταδιακά από τα 95 στα 62 δις άρα μειώνονται και τα collaterals από 148 δις στα 88,25 δις ευρώ.
Η ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει με 62 δις τις ελληνικές τράπεζες διαθέτει ως εγγύηση 88,25 δις ευρώ εξασφαλίσεις, ομόλογα και βεβαίως τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα και από το ELA 59,2 δις ευρώ και το ερώτημα είναι ποιες είναι οι εξασφαλίσεις της ΤτΕ;

Να σημειωθεί ότι το ELA πλέον εμφανίζεται στα στοιχεία ενεργητικού της ΤτΕ 6 λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων. Μετακινήθηκαν από την θέση λοιπά στοιχεία ενεργητικού για λόγους εναρμόνισης με το λογιστικό μοντέλο που πρέπει όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να ακολουθούν.

Στους λογαριασμούς εκτός ισολογισμού η κατηγορία 4 λοιποί λογαριασμοί τάξης κρύβονται τα collaterals των ελληνικών τραπεζών για το ELA.

Είναι συνολικά 161 δις ευρώ.

Ακόμη και αν δεν είναι και τα 161 δις ευρώ εγγυήσεις για το ELA θα είναι η σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία.

Προ του ELA οι λοιποί λογαριασμοί τάξης εμφάνιζαν περίπου 10 δις ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι η συμπεριφορά του εν λόγω λογαριασμού τον Φεβρουάριο όταν το ELA είχε φθάσει τα 106 δις συγκυριακά οι λοιποί λογαριασμοί τάξης είχαν φθάσει τα 250 δις.

Τον Φεβρουάριο οι εγγυήσεις των τραπεζών προς ΕΚΤ και ΤτΕ για το ELA έφθαναν τα 285 δις ευρώ.

Το συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες καταδικάστηκαν από το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος.
Είναι αδιανόητο να έχουν εγγυηθεί το 70% του ενεργητικού τους για να λάβουν 121 δις τα οποία πάνε να καλύψουν το παρελθόν.
Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι τράπεζες δεν έκαναν κάτι λάθος. Το αδιέξοδο της χώρας έφερε στο αδιέξοδο όλες τις τράπεζες.
Με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων οι ελληνικές τράπεζες ουδέποτε δεν θα ορθοποδήσουν.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *