Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα

Αναστροφή τάσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων, όπου τα νεα ομόλογα βρετανικού δικαίου, που πήραν την θέση των κομμένων διαπραγματεύονται στο 17,5% της ονομαστικής τους αξίας, προεξοφλώντας νέα αποτυχία αποπληρωμής τους.

Ομως, σύμφωνα με fund managers όπως ο Julian Adams της Adelante Asset Mgmt, αυτό έχει πια παραγίνει και τα πράγματα παίρνουν καλύτερη τροχιά, καθώς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Το fund αυτό αυξάνει τις θέσεις του για τα ελληνικά ομόλογa από το 2 στο 4%, έχοντας πρωτο-αγοράσει σε τιμές της τάξης του 12,5% της αρχικής ονομαστικής τους αξίας.

Η αίσθηση που αρχίζει να επικρατεί είναι ότι η ελληνική οικονομία αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνει εντός της τροχιάς του ευρώ και ότι τα ομολόγα αυτά διαπραγματεύονται σε πολύ υποτιμημένα επίπεδα, άρα μπορεί να αποδώσουν σημαντικα κέρδη. Αν κάτι τέτοιο γίνει θα βελτιώσει την εικόνα τόσο των χαρτοφυλακίων των  τραπεζών όσο και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι διαχειριστές αυτοί εκτιμούν σύμφωνα με το CNBC ότι οι διαπραγματεύσεις με εταίρους και πιστωτές βρίσκονται σε καλή πορεία και οτι αυτοί θα αποδεχθούν το σχέδιο περικοπών των 13,5 δισ. Παράλληλα εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα ευνοηθούν και από το haircut  των ομολόγων της ΕΚΤ,καθώς το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω. Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι τα δάνεια του λεγόμενου OSI(Τρόικα) θα μειωθούν περαιτέρω μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με την αγορά ομολόγων οι όγκοι αυξάνονται σταδιακά, παραμένοντας ακόμα σε χαμηλά επίπεδα 10-20 εκατ ευρώ την ημέρα, υποδηλώνουν όμως την εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *