Οι τελευταίες μάχες για το PSI

Σε σκληρή παρτίδα πόκας εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Η αμετακίνητη θέση των ιδιωτών για επιτόκιο της τάξης του 5,5% στα νέα ομόλογα και η περιορισμένη συμμετοχή οδηγούν αναπόφευκτα στο σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα σημάνει την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και ταυτόχρονα τα CDS. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της συμμετοχής της ΕΚΤ στο κούρεμα, καθώς κατέχει περί τα €60 δισ, ελληνικά ομόλογα και είναι όρος που θέτουν αρκετοί ιδιώτες.

Επί του θέματος της συμμετοχής της ΕΚΤ το sofokleousin.gr έχει γράψει το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι από τις 22 Δεκεμβρίου Θα κουρέψουν και την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Το sofokleousin.gr έγραφε: Ενώ το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού ιδιωτικού χρέους φαίνεται να οδεύει σε αποτυχία καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ θα δεχθεί τελικά το “κούρεμα” των ομολόγων που κατέχει και ανέρχονται στα €60 δισ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ακόμα και αν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν φτάσει στα €100 δισ. το πρόγραμμα θα προχωρήσει.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ανακοινώσιμη αλλά έχει γνωστοποιηθεί παρασκηνιακά και στην Αθήνα. Η ΕΚΤ θα λειτουργήσει σαν χρυσή εφεδρεία ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και να κλείσει το ελληνικό θέμα.
Κορυφαία στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι αν δε συμμετάσχει η ΕΚΤ τότε είναι πολύ πιθανό το Μάρτιο να σημειωθεί πιστωτικό event και να ενεργοποιηθούν τα CDS

Τα δυο σενάρια που συζητώνται
Το πρώτο σενάριο είναι η αύξηση του ποσοστού του κουρέματος στο 60% και του επιτοκίου των νέων ομολόγων στο 6%, με παράλληλη ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης. Οπερ σημαίνει ότι του κούρεμα θα θεωρηθεί υποχρεωτικό και θα ενεργοποιηθούν τα CDS. Σε αυτό το σενάριο όπως έχει γράψει το sofokleousin.gr από τις 2 Ιανουαρίου θα είναι ικανοποιημένοι οι περισσότεροι καθώς: Παράλληλα, με την ενεργοποίηση των CDS θα ικανοποιηθούν τράπεζες και διεθνείς επενδυτές που έχουν επιβαρυνθεί για να ασφαλίσουν ελληνικά ομόλογα έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής τους. Ικανοποιημένοι εν μέρει θα είναι εν τέλει και οι εκδότες CDS – κυρίως αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικά γκρουπ – που θα κληθούν τώρα να πληρώσουν, αλλά θα μπορούν να κερδίσουν μακροπρόθεσμα από την ανάπτυξη της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου: Αν ενεργοποιηθούν τώρα -για πρώτη φορά στην ιστορία τους – τα CDS θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και θα καταστούν απαραίτητο συμπλήρωμα των επενδύσεων σε ομόλογα.

Το άλλο σενάριο είναι η διατήρηση του PSI σε εθελοντική βάση και συμμετοχή της ΕΚΤ, που διαθέτει περί τα €60 δισ. ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της.
Το ΔΝΤ δέχεται και τα δυο σενάρια ενώ οι περισσότεροι ιδιώτες προτιμούν το πρώτο. Η στάση της Γερμανίας που έχει αρχίσει να αποσαφινίζεται τις τελευταίες μέρες μάλλον καταλήγει υπέρ του πρώτου σεναρίου, ζητώντας όμως κούρεμα 70%.

Την τελική θέση θα συζητήσει σήμερα η Αγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ σε συνάντηση που θα έχουν.
Ο Λ. Παπαδήμος ενημερώθηκε από το Νικολά Σαρκοζί για τις προθέσεις του… άξονα και απέφυγε να τοποθετηθεί. Επί του θέματος φτάνει αύριο στην Αθήνα και ο Τσάρλς Νταλάρα, επικεφαλής του IIF.
Παράλληλα επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται και στέλεχος της ISDA, που παρακολουθεί ανεπίσημα τις εξελίξεις.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *