Οι τράπεζες δε σέβονται ούτε τη Δικαιοσύνη

Της Μίνας Αφεντούλη

Ούτε τις δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν σωρηδόν υπέρ των υπερχρεωμένων δανειοληπτών δεν σέβονται πλέον οι τράπεζες οι οποίες ασκούν κάθε μορφής εκβιαστικά και καταδιωκτικά μέσα προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Για την ληστρική και πλέον ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους μίλησε στο radio1d.gr η δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Δήμητρα Καρδάκου.

Παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα δανειοληπτών που απευθύνθηκαν στο σύλλογο προκειμένου να σώσουν την περιουσία τους από τις εισπρακτικές ορέξεις των τραπεζών. Όπως αποκάλυψε στο radio1d.gr η δικηγόρος Δ. Καρδάκου, σε δύο περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο 3869/2010, η τράπεζα προχώρησε σε κατάθεση διαταγής πληρωμής ενάντια στην προσωρινή διαταγή την οποία εξέδωσε το δικαστήριο.

«Η τράπεζα παρά την δικαστική απόφαση προχώρησε στην άσκηση καταδιωκτικών μέσων απέναντι στον υπερχρεωμένο καταναλωτή που αναζήτησε την προστασία από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αναγκάζεται λοιπόν ο πολίτης να βάλει πιο βαθιά στο χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις για άσκηση μηνύσεων, αγωγών, ασφαλιστικών μέτρων κι ότι άλλο χρειαστεί προκειμένου να προστατευθεί από τα καταδιωκτικά μέτρα της τράπεζας μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του», σημειώνει η κ Καρδάκου. Σημειώνει ότι ο δανειολήπτης ο οποίος έχει ήδη μπλέξει σε μία χρονοβόρα κι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα αντιμετωπίζει τον εκβιασμό και την πίεση της τράπεζας. Διαπιστώνει ότι οι τράπεζες έχουν αποθρασυνθεί τελείως και πλέον σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απέναντι στους δανειολήπτες.

«Ειρηνοδίκης στη Θεσσαλονίκη μου εκμυστηρεύτηκε ότι δικηγόροι των τραπεζών πλέον προχωρούν σε εκδόσεις διαταγής πληρωμής χωρίς να ερευνήσουν καν αν έχει γίνει προσωρινή διαταγή. Δεν περιμένουν καν να δουν αν έχει γίνει η επίδοση από δικαστικό επιμελητή. Οι τράπεζες λειτουργούν πλέον ως κράτος εν κράτει, σημειώνει χαρακτηριστικά. Εκβιάζουν τον πολίτη να αποπληρώσει το δάνειο του όταν, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχει ούτε τα απαραίτητα για να επιβιώσει. Οι δικηγόροι στρέφονται εν γνώσει τους εναντίον των πολιτών αν και γνωρίζουν ότι εκείνοι δεν έχουν να πληρώσουν, τονίζει. Αναφερόμενη στην προωθούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απευθείας με την τράπεζα, τονίζει ότι πρόκειται για ρύθμιση που λειτουργεί αποκλειστικά εις βάρος του δανειολήπτη και προς όφελος της τράπεζας. « Ο κόσμος πλέον δεν μπορεί να καλύψει καν τα έξοδα για την αίτηση υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα. Πώς θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις που θα του ορίσει η τράπεζα», αναρωτιέται. Υπενθυμίζει ότι και πριν την κρίση, οι τράπεζες επέβαλλαν καταχρηστικούς και παράνομους όρους κι επιτόκια τα οποία συνεχίζει να επιβάλλει παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους.

Ισχύει αλλά δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα

Για την αδυναμία εφαρμογής των νόμων και των επιταγών του Συντάγματος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου μίλησε στο radio1d.gr η δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δήμητρα Καρδάκου.

«Εδώ και πολύ καιρό το Σύνταγμα ισχύει αλλά δεν εφαρμόζεται. Παρατηρούμε ότι όλοι δρουν σπασμωδικά και δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, το σεβασμό στους νόμους του κράτους τους οποίους βέβαια πρέπει πρώτα να εφαρμόσει η κυβέρνηση» τονίζει η κ Καρδάκου. Καταγγέλλει την τακτική των τραπεζών οι οποίες συνεχίζουν να ενισχύονται κεφαλαιακά από το Δημόσιο, κι ενώ του οφείλουν σχεδόν 44 δις ευρώ επιμένουν να εκβιάζουν και να πιέζουν τους δανειολήπτες. Το κράτος συνεχίζει να πληρώνει τις τράπεζες οι οποίες κρατούν τις κάνουλες της δανειοδότησης κλειστές και στερούν τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύονται. Οι άνθρωποι που μιλούν για έξοδο από την κρίση μετά το 2013 αφήνουν τις τράπεζες στο απυρόβλητο. Άλλωστε, όπως λέει, κυβέρνηση και τράπεζες είναι στην ίδια βάρκα.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η δικαιοσύνη δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε, όμως, υπάρχουν άνθρωποι με κοινή γνώμη. Οι ειρηνοδίκες είναι στο πλευρό των πολιτών. Οι αποφάσεις για προσωρινή διαταγή εκδίδονται σε ποσοστό 99%, σημειώνει η κ Καρδάκου τονίζοντας ότι δεν πλέον αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές για την προστασία του δανειολήπτη. «Φτάσαμε να λέμε «Ο σώζων εαυτό σωθείτο» όμως η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Όταν οι πολίτες οργανώνονται φέρνουν αποτελέσματα και επιτυγχάνουν τον αγώνα τους», σημειώνει. Όπως λέει όταν οι πολίτες απευθύνονται σε συλλογικότητες όπως ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, μπορούν να μάθουν τα δικαιώματα τους και να λάβουν τα μέτρα τους για το συμφέρον των πολιτών. Δρώντας συλλογικά οι πολίτες θα μπορούν να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, καταλήγει η Καρδάκου. Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της δικηγόρου του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δημητρας Καρδάκου.

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *