Οι Τράπεζες θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds

Προσοχή: Διαβάστε τα σχόλια που ακολουθούν μετά το άρθρο.

Το σχέδιο για την πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds αναμένεται να προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερούμενες οφειλές τους διαφορετικά θα κατασχεθούν τα ακίνητα που έχουν υποθηκεύσει.

  Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν τα funds για την είσπραξη των δανείων θα είναι, σύμφωνα με την Ημερησία, καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, όπως αρμόζει την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα. Δηλαδή δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, αν έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματα του κλπ.

  Αναμένεται λοιπόν θύελλα αντιδράσεων από τους δανειολήπτες, που θα βρεθούν με τη θηλιά στο λαιμό, όσο και από μερίδα βουλευτών.

  Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η τρόικα γνώριζε για τα γερμανικά funds που έχουν έρθει Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν δάνεια και ασκούσε πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο (από τα τέλη του 2012) να μην δώσει νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών (για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ).

  Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.

Στόχος τους είναι η απομόχλευση, δηλαδή να κλείσει η “ψαλίδα” ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις. Και θα επιδιώξουν ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 90% με 100% αντί του 122% που είναι σήμερα.

Υποψήφιοι αγοραστές είναι ξένα distress funds, που προς το παρόν ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν τα προς πώληση δάνεια “κοψοχρονιά”. Και ακριβώς η χαμηλή τιμή που προσφέρουν, είναι ο λόγος που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων.

Οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να καταθέσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Η απομόχλευση είναι το σημείο κλειδί των σχεδίων αυτών, αφού θα απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια, θα ενδυναμώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και θα οδηγήσει σε αύξηση ρευστότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες αλλά και μεσαίου μεγέθους ελληνικές τράπεζες, ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με distress funds για το ενδεχόμενο πώλησης “πακέτων δανείων”.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πωλήσεις δανείων αποτελούν μία αξιόπιστη λύση για να πετύχουν οι τράπεζες τη μείωση του ενεργητικού τους, όπως αυτή έχει επιβληθεί από τη μείωση των καταθέσεων, αλλά και από τις προσταγές της τρόικας και κυρίως της ΕΚΤ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

20 σχόλια σχετικά με το “Οι Τράπεζες θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds”

  1. Xaxaxa… Και ύστερα ξύπνησαν! Να δω τί θα μπορούν να αγοράσουν και δη ΟΤΑΝ ΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ!!! Τραπεζοτρώλλ, μας κάνετε και γελάμε, ΛΑΜΟΓΙΑ!

  2. Άλλο ένα από αυτά τα ανώνυμα άρθρα που διαχέονται έντεχνα στο διαδίκτυο για να σπείρουν τον πανικό.

  3. Οι δανειακες συμβασεις που εχουμε συναψει με τις τραπεζες διεπονται απο το ελληνικο δικαιο οποτε δεν ενδιαφερει ο εκαστοτε αγοραστης /δανειστης στην περιπτωση μας.
     

  4. Και ποιος θα τους εμποδίσει ρε παιδιά ; Η τρικολόρε ; Το τρίο στουτζες ; Εμείς ; Ποιοί εμείς ; Ολοι ; Απορώ με τη σιγουριά σας .Πάνε χρόνια που το κάνει η γνωστή αδ’ιστακτη . Τσίνησε για λίγο η ΕΤΕ καθυστέρησε και μετά γιούρια. Τα δικά μου κόκκινα ποιός τα αγόρασε ; Δεν έχει ντόπιους εργολάβους με αφεντικά στην Αγγλία ;

    1. Άρη, αν είμαι τράπεζα και θέλω να πουλήσω τα κόκκινα δάνεια, έχω κανένα λόγο να το δημοσιοποιήσω;

      Άρα, αυτά τα ανυπόγραφα κειμενάκια είναι για να σπείρουν πανικό.

      Έχω ξαναπεί ότι αν είναι να χάσω το σπίτι μο, μπορώ να το χάσω μια χαρά από την τράπεζα, δεν χρειάζομαι ξένους.

  5. ΘΕΛΩ ΜΑΡΘΑ ΚΛΑΨΑ… ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤΕΙΝ ΘΑ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΔΑΝΕΙΟΝ ΕΙ ΠΙ ΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΙΛΙΝΓΚΤΟΝ ΤΡΑΣΤ…….. ΟΥΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΑ! Ρε καιρός να ξυπνάτε, τί να πουλήσουν σε τί τιμή και ποιός παίρνει κάτι που αφενός διέπεται από ελληνικό δίκαιο, αφετέρου τις πιο πολλές φορές και η εμπράγματη εξασφάλιση που έχει δεν καλύπτει την επένδυση και που σε τελική με ένα Νόμο Κατσέλη πάει από κει που ρθε…; Συν τοις άλλοις, νομικά είναι απόλυτα μαχητό -ακόμα κι αν δεχτούμε πως τρίτος υπεισέρχεται στα δικαιώματα του αρχικού μας δανειστή (ΠΟΛΥ ΣΥΝΘΕΤΟ ΣΤΑ ΣΤΑΓΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ)- ποιός λέει ότι ο εκάστοτε δανειολήπτης δεν μπορεί να πετύχει εκ των υστέρων να αποπληρώσει τον κάτοχο του χρέους για την τιμή και μόνο για την τιμή στην οποίο εκείνος θα το έχει αγοράσει (συνήθως στο 20% – 25%); Βασικά, τέτοια πρότζεκτς εισπρακτοπαπαγάλων μπάζουν νομικά από παντού! ΜΗ ΤΣΙΜΠΑΤΕ! Τα δε Pirate Funds διότι περί τέτοιων πρόκειται ΔΕΝ εμπλέκονται ποτέ σε καταστάσεις που υποκρύπτουν πολύχρονες νομικές τριβές. Σορτάρουν πολύ πιο εύκολα σε αγορές όπως η FoREX ή στα Commodities… ΜΗ ΤΣΙΜΠΑΤΕ!

    1. Γ.ΚΟΥΛΟΥΡΗ , μιλάς για “ελληνικό δίκαιο” και μου θυμίζει τα του”εργατικού δικαίου” . Εγώ δεν περίμενα ποτέ οτι ένας δικαιος  αγώνας του σήμερα,  θα έπρεπε να νομιμοποιείται από την αστική δικαιοσύνη. Συγνώμη μπορεί να φαίνομαι γραφικός και ονειροπόλος αλλά έτσι σκέπτομαι . Η πολιτική λύση σε σύνθετα και πολύπλοκα ζητήματα είναι για μένα ένα ζητούμενο. Δεν μπορώ να ερμηνεύω την παρούσα κατάσταση με το τι προθέσεις μπορεί να έχει ο κάθε σορτάκιας (Γαμώ το σπίτι του , χε χε ). Τι εμπόδισε τον κάθε εργολάβο να αναλάβει αυτά που δημόσια θα μπορούσαμε να έχουμε αναλάβει ;Πάνε χρόνια που έχουν καταστρατηγηθεί και πουληθεί τα πάντα .( Το νερό δε,  μας ήρθε .)  Αυτά που με αίμα κατακτήθηκαν .  Ο οχτρός είναι εδώ και Η “πόλις” (ζωή) εάλλω . Την πουτάνα την Μάρθα την έχω γραμμένη. Δεν με τρομοκρατεί . Άσε που μου λείπει. (Που είσαι μωρό μου ;;; )Δεν ξέρω αν πρέπει να εφησυχάζουμε ή να χτυπάμε τις καμπάνες του χωριού και δη σε ένα δημόσιο μέσο. 

      1. Άρη, να με συμπαθάς, αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα τον προσδιορισμό «αστικός-αστική», που δίνουν οι αριστεροί σε ορισμένες λέξεις, όπως τάξη, δικαιοσύνη κλπ

        Τι θα πει αστική δικαιοσύνη ή αστική τάξη;

        1. Η δικαιοσύνη που ελέγχεται από τον ισχυρό . Τον από πάνω . Η δικαιοσύνη των λίγων που επιβάλλεται στους πολλούς . Τώρα άμα ρωτήσεις έναν οργανωμένο θα σου απλώσει ένα σεντόνι ….
          αλλά εγώ που δεν υπήρξα ποτέ μέλος κανενός κόμματος της αριστεράς μόνο αυτό μπορώ να σου πώ φίλε Begar.

        2. – Αστικη δικαιοσυνη ειναι η δικαιοσυνη που επιβαλλει ο πλουσιος στο εργο γιατι εχει την δυναμη να το κανει μεσω τηλεορασης, δωροδοκιων, διαπλοκης δημοσιων εργων, επιχορηγησης κομματων κλπ.
           
          – Αστικη ταξη κατα κανονα ειναι η ταξη που κατεχει τα μεσα παραγωγης. Στην Ελλαδα επειδη δεν υπαρχει παραγωγη … ονομαζουμε καταχρηστικα ως αστικη ταξη τους πλουσιους.
           
           
           

  6. Συν το οτι αν τυχον πουληθουν χιλιαδες δανεια για να μην πω εκατομμυρια δανεια σε φαουντς … τοτε αυτοι που τα πουλησανε θα πρεπει να δωσουν εξηγησεις στην κοινη γνωμη γιατι θα δημιουργηθει κοινωνικο φαινομενο.
    Η πρωτη ερωτηση που θα πρεπει να απαντησουν θα ειναι γιατι δεν προτεινανε την τιμη του 10% πρωτα στον δανειοληπτη.
    Βεβαια ολα να τα περιμενεις … αλλα θα πρεπει να ξερουν οτι το εργο της ζωης δεν σταματαει ποτε και οτι αλλαζουν τα πραματα … οποτε της φυλακης τα σιδερα παιζουνε σε ολες τις ηλικιες.
    Ακομα κι αν τη γλιτωσες στον πολεμο τομαρι … οπου και να πας υπαρχει περιπτωση να σε βρουμε … και θα σε βρουμε.
     

      1. Αγαπητε Αρη, οταν το Δραμα της ζωης ανεβαζει ενταση … ανεβαζει ενταση για ολους.
        Ολοι εχουμε ονοματεπωνυμο και διευθυνση κατοικιας σ’ αυτη τη χωρα.
        Πιστευω να καταλαβαινεις.

  7. Και να γίνει αυτό δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι. Ο τρόπος άμυνας είναι λίγο πολύ ο ίδιος. Λογιστικά τερτίπια των τραπεζών και που ξέρεις μπορεί κάποιος και να φοβηθεί και να πουλήσει το χωραφάκι του πατέρα του για να πληρώσει ακούγοντας όλα αυτά 

  8. Και να λάβουμε υπόψη ότι :
    Δάνειο 200.οοο €, να το αγοράσει κάποιος απο το εξωτερικό, με ποιο ποσό 90.000, 100.000, 110.000 αποκλείεται παραπάνω, λαμβανομένου υπόψη τους υπέρογκους φόρους αλλά και τις πτώσεις που έχουν γενικότερα τα ακίνητα.
    Και αν είναι απο 200.000 να πουληθεί 90.000 ε, τότε με τέτοιο ποσό να συμβιβαστούμε και εμείς.
     

  9. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΝΕΧΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΠΟΡΕΙ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ “ΠΕΡΝΕΙ ΚΟΙΝΩΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ” ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ! ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΛΕΦΤΟΜΠΑΝΞΚ ΓΝΩΣΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΦΑΝΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΨΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ). ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΛΙΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΤΗΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΕΝΕΧΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΑ ΕΝΕΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ!!!

  10. Για να καταλάβετε ΠΟΣΟ “μιλημένο” είναι το παπαγαλάκι της εισπρακτικής που τρομοκρατεί μέσω του Τύπου διαβάστε τα ακόλουθα…
    http://www.newmoney.gr/article/3822/xenes-etaireies-pazareyoyn-ta-ellinika-daneia-sto-5-eos-50-tis-axias-toys
    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Ο ΛΑΚΑΜΑΣ ΕΝΩ ΕΠΙΣΗΣ Ψ-Ε-Υ-Δ-Ω-Σ αναφέρει και το άλλο: Ο,ΤΙ ΔΗΘΕΝ •Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης, ακόμα και μία ημέρα, θα δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες…
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΡΩΛΛ;;;;;; ΜΗΠΩΣ;;;;; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΚΑΤ΄ΕΝΑ ΕΤΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟΥ ΑΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ;;;;

     

  11. Καλημέρα σε όλους σας.
    Επανέχρομαι εκ νέου για να μου λύσετε την απορία
    Ξένα funds θα αγοράσουν δάνειο των 200.000 στο ποσό π.χ των 100.000.
    Αυτόματα η δόση με ένα επιτόκιο 4% για 20 χρόνια απο 1211 € γίνεται 606 €
    Γιατί οι εδώ τράπεζες δεν το δέχονται ?
    Τα ξένα funds θα προβούν σε κατάσχεση του ακινήτου και λήγει η ιστορία με τον δανειολήπτη η θα κάνει και απαιτητό τη διαφορά όπως γίνεται με τις εδώ τράπεζες. Το λέω αυτό γιατί απο οτι ξέρω π.χ στην Αυστραλία που έχω συγγενή οταν η τράπεζα προβαίνει σε κατάσχεση σταματάει η όποια υποχρέωση του δανειολήπτη.
     
     

    1. Το ξένο σχήμα θα αγοράσει το δάνειο για 100.000. αλλά εσύ θα του χρωστάς 200.000.

      Απλά, αυτός θα έχει τη δυνατότητα να το σκοτώσει φθηνότερα.

      Σε Αμερική και Αυστραλία, το χρέος πάει παρέα με το ακίνητο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Στην Ελλάδα, το χρέος βαραίνει την περιουσία του δανειολήπτη στο σύνολο.

      Φυσικά η νομοθεσία θεσπίστηκε με βάση το συμφέρον των τραπεζών και όχι του δανειζόμενου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *