Οι τραπεζίτες στήνουν τα stress tests, η EBA προειδοποιεί

Ενδείξεις που σε μεγάλο βαθμό καταδεικνύουν ότι τα stress tests με τον τρόπο που διεξάγονται σήμερα έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους και έχουν χάσει τον αντικειμενικό τους σκοπό, παρουσίασε σε ομιλία του πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής της EBA, Αντρέα Ενρία, προλειαίνοντας το έδαφος για τον επανασχεδιασμό τους.

Σε μια ιδιαίτερα ευσύνοπτη ομιλία ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο 4ο Συνέδριο του European Systemic Risk Board, προκαλεί σοκ, όχι τόσο στους τραπεζίτες αλλά στην επενδυτική κοινότητα και τις αγορές, αποκαλύπτοντας στοιχεία από τα stress tests και πρακτικές των τραπεζών που στην ουσία υπονομεύουν την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Ο άνθρωπος-κλειδί άνοιξε το ζήτημα του επανασχεδιασμού των stress tests, παραθέτοντας τους αντικειμενικούς στόχους και αναγνωρίζοντας τις πολλές φορές αντικρουόμενες αντιλήψεις που έχουν αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Ενρία οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το αντίξοο σενάριο υιοθετούν ένα συνδυασμό υπεραισιόδοξων προβλέψεων για τα έσοδα και αποτελεσματικότητας του management, τα οποία βασίζονται σε παραδοχές που δεν αποδεικνύονται. Το σημαντικότερο όμως, όπως αναφέρει, είναι ότι οι τράπεζες “συνωμοτούν με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων”, με αποτέλεσμα να τροποποιούν τα στοιχεία που υποβάλλουν, έχοντας πληροφορηθεί τα στοιχεία άλλων ομοειδών τραπεζών, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αλλά μια εικόνα πραγματικά “πειραγμένη”.

Ο Αντρέα Ενρία προειδοποίησε τους τραπεζίτες ότι οι αρχές έχουν αντιληφθεί τις πρακτικές, δεν τις αποδέχονται και δεν πρόκειται να τις ανεχθούν, περιγράφοντας μάλιστα τη διαδικασία συλλογής των στοιχείων από εξωτερικούς συμβούλους και την αναπροσαρμογή τους.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *