Οι τραπεζίτες τινάζουν το deal τον αέρα

Ασφυκτικά γίνονται πλέον τα περιθώρια χειρισμών για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες και διεθνείς τραπεζίτες περιορίζουν βήμα, βήμα τις δυνατότητες επιλογών, οδηγώντας στο τις εξελίξεις στο πλέον ακραίο σενάριο. Ολα φαίνεται ότι εξελίσσονται βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Οι λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ οι πολιτικοί στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. 

Την ακραία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί περιέγραψε από χθες το βράδυ το sofokloeusin.gr επισημαίνοντας ότι "Μας σπρώχνουν σε στάση πληρωμών"
. Στο κείμενο αναφέραμε ότι με τις προτεινόμενες λύσεις δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουν οι τραπεζίτες οι οποίοι θα έπαιζαν το ρόλο του "πυροκροτητή".
Αναδιάρθρωση χρέους και μετά εκλογές
Η διακοπή των συνομιλιών λόγω της ασυμφωνίας σε κεντρικό επίπεδο αφήνει την Ελλάδα "ξεκρέμαστη" καθώς χωρίς αυτή τη συμφωνία δεν θα μπορέσει να εισπράξει τις δόσεις του πρώτου δανείου που απομένουν και έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ντε-φάκτο στάση πληρωμών.
Ακόμα και στην περίπτωση που τραπεζίτες και Ευρωζώνη επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή η αποτυχία αυτή αναμένεται να εντείνει την πολιτική αστάθεια και δεν αποκλείεται να οδηγήσει άμεσα σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής χωρίς εκλογές.
εν συνεχεία και αφού συναφθεί κάποιου είδους συμφωνία και ενδεχομένως μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους θα διεξαχθούν εκλογές απ όπου θα προκύψει κυβέρνηση, πιθανώς συνεργασίας η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

Το σχέδιο
Η ελληνική κυβέρνηση απέφευγε να υλοποιήσει το σχέδιο-βόμβα που είχε υποβληθεί και είχε στα συρτάρια της καιρό τώρα και το οποίο είχε εγκαίρως αποκαλύψει το sofokleousin.gr.
Το σχέδιο αυτό έχει διαμορφωθεί από ομάδα διεθνών τραπεζών και προβλέπει μια σειρά δράσεων και διμερών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ομολογιούχους και μια ακόμα σειρά επαφών με την τρόικα έτσι ώστε να μειωθεί συνολικά το ελληνικό χρέος κατά 50%.
Σύμφωνα με το non-paper που έχει κυκλοφορήσει η μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί εντός των επομένων ημερών, με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακοινώσει στάση πληρωμών.
Οι τραπεζίτες είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν haircut 50% και αναδιάρθρωση χρέους αν το ίδιο ισχύσει για όλα τα δάνεια της Ελλάδας ενώ δεσμεύονται να επενδύσουν κεφάλαια στη χώρα άμεσα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υπό το μανδύα της.
Το μόνο σημείο που μένει ανοιχτό είναι η συμμετοχή του EFSF καθώς στόχος των τραπεζιτών είναι η διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και αυτό μπορεί να γίνει μονο αν το EFSF εγγυηθεί τα νέα ομόλογα και συνεπώς θα χρειαστεί να τα πληρώσει αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ.
Χ.Φράγκου

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *