Οι φοροφυγάδες έσωσαν τα λεφτά τους απο το …κράτος!

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Είναι… υστερόβουλη, αφελής και επικίνδυνη αυτή η επανάληψη, σε ΜΜΕ και social media, για την απόδοση της ευθύνης της οικονομικής κρίσης στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Διαμηνύει ευθέως στο κράτος οτι δεν φταίει αυτό για την κατάντια μας – και για το ότι δεν διαχειρίστηκε με σωστό τρόπο τα έσοδα του – φταίμε εμεις που δεν του δώσαμε ακόμη περισσότερα να… καταχραστεί και να σπαταλήσει!

Δηλαδή τι θα γινόταν αν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι ήμασταν ειλικρινείς; Το κράτος θα διόριζε με ρουσφέτια λιγότερους…υπεράριθμους στο δημόσιο; Θα έκανε λιγότερες σπατάλες; Θα είχαμε υγιείς ΔΕΚΟ; Θα γινόντουσαν επιτέλους ιδιωτικοποιήσεις; Θα προσλαμβάναμε λιγότερους κηπουρούς σε κτήρια χωρίς κήπους ή συνοδούς ασανσέρ σε νοσοκομεία και υπαλλήλους σε υπηρεσίες όπως “προειδοποίησης τσουνάμι” και “υποδοχής επενδυτών” ή τέλος ο κάθε “Ακης” θα έπαιρνε λιγότερα ως μίζες;

Αυτό που θα πετυχαίναμε, αν εξέλιπε η φοροδιαφυγή είναι οτι το κράτος, έχοντας μεγαλύτερα έσοδα θα αύξανε την πιστοληπτική του ικανότητα για να ζητήσει και τελικά να λάβει ακόμη περισσότερα …δάνεια απ οτι στο παρελθόν και φυσικά να διορίσει κι άλλους κι άλλους κι άλλους…

Έτσι στην πραγματικότητα, με αυτά τα μυαλά του ένδοξου παρελθόντος, η πάταξη της φοροδιαφυγής μάλλον θα μας έβγαινε σε… κακό. Στους ξέφρενους ρυθμούς της σπατάλης και των διορισμών τα περισσότερα χρήματα απλά θα ισοδυναμούσαν με ακόμη χειρότερο κατάντημα!

Ας σταματήσουμε λοιπόν αυτή την «εύγεστη καραμέλα» ότι για όλα φταίει η φοροδιαφυγή. Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει το φαινόμενο. Και στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Η φοροδιαφυγή όπως όλα τα οικονομικά-μακροοικονομικά μεγέθη υπόκειται σε στατιστική ανάλυση.

Στη χώρα μας που έχουμε την υψηλότερη φορολόγηση με 40% αν ένας φοροκλέπτης κρύβει τα μισά, στην Γερμανία είναι σούπερ …τίμιος αφού εκεί η φορολόγηση είναι μόνο 20 %!

Προκύπτει λοιπόν από την στατιστική ότι όσο μεγαλύτερη φορολόγηση επιβάλλεται τόσο μεγαλύτερη παρανομία δημιουργείται. Υπάρχει το κίνητρο για αυτόν που αναλαμβάνει το ρίσκο.

Το έχω ξαναγράψει και το επαναλαμβάνω, οτι με τους… χειροκίνητους ελέγχους δεν θα πετύχουμε τίποτε. Οι υπολογιστές, οι μηχανές παντός τύπου και οι διασταυρώσεις θα πιάσουν τα μεγάλα “ψάρια” και όχι πολιτικοί, πολιτικάντηδες ή καριερίστες δημοσιουπάλληλοι…

www.mediasoup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *