Οργανώνουν τα «κόκκινα» δάνεια

Συστημένες επιστολές στους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» στέλνουν οι τράπεζες, με τις οποίες ζητούν αναλυτική λίστα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να φτιάξουν το οικονομικό τους προφίλ.

Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση έχουν υπόλοιπα από 70.000 μέχρι 120.000 ευρώ και συνήθως δεν αποπληρώνονται για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Βάσει αυτού θα τους κατατάσσουν σε συνεργάσιμους και μη συνεργάσιμους, ενώ θα καταλήξουν στο ποιες οφειλές είναι βιώσιμες και ποιες όχι.

Οι πρώτες συστημένες επιστολές έχουν αρχίσει να φτάνουν σε όσους μέχρι το τέλος του 2014 είχαν πάνω από 3 μήνες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα έχουν διπλό ρόλο.

Από την ανταπόκριση που θα δείξουν οι δανειολήπτες, οι τράπεζες θα σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για τους λεγόμενους συνεργάσιμους οφειλέτες, ενώ από τις απαντήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία θα σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του κάθε πελάτη, και κατά πόσο η οφειλή είναι βιώσιμη.

Με βάση τις απαντήσεις που θα λάβουν οι τράπεζες από τους δανειολήπτες -και τον έλεγχο του Ε9- θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την πρόταση ρύθμισης.

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη και παράλληλα να συνυπολογίζουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση αυτές οι συστημένες επιστολές θα αφορούν τα υπερήμερα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα 70 δισ. ευρώ. Από αυτά, δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο» και αφορούν κατά προσέγγιση περί τα 250.000 ακίνητα. Για την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών και των οφειλών οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τους:

• Τον σκοπό χορήγησης του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, πιστωτική κάρτα, επιχειρηματικό κ.λπ.).

• Το νόμισμα και το επιτόκιο.

• Τον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο που έχει μπει ως εγγύηση.

• Τη γεωγραφική περιοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

• Το μέγεθος του ανοίγματος και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *