Ούτε να πτωχεύσουν δεν μπορούν

Ακόμα και η πτώχευση έχει καταστεί απαγο­ρευτική διαδικασία για πολλούς μικρομεσαί­ους επιχειρηματίες και εμπόρους. «Ούτε να πτωχεύσει κανείς δεν μπορεί σε αυτήν τη χώρα», επισημαίνουν στα δικαστήρια μεταξύ σοβαρού και αστείου… Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι ιδιο­κτήτες που διατηρούν μικρές επιχειρήσεις και κα­ταστήματα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, προσέρχονται στα δικα­στήρια προκειμένου να ρωτήσουν πόσο θα τους κοστίσει η διαδικασία αίτησης πτώχευσης.

Μόλις όμως πληροφορούνται ότι με το «καλη­μέρα» θα πρέπει να πληρώσουν μόνο για το παρά­βολο 500 ευρώ, το ξανασκέφτονται. Επιπλέον, αν υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν τη συνδρομή δικη­γόρου αλλά και λογιστή, τότε εκτιμάται ότι συνο­λικά θα πρέπει να έχουν στην τσέπη τους περίπου 1.500 με 2.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τη διαδι­κασία…
Δικαστικοί κύκλοι παραδέχονται – με βάση τα όσα έχουν δει – ότι πράγματι το ποσό που απαιτεί­ται αποτρέπει πολλούς ιδιοκτήτες να κινήσουν τις διαδικασίες για πτώχευση.

Τον τελευταίο χρόνο σε κατάσταση πτώχευσης με δικαστική απόφαση έχουν κηρυχθεί εκατοντά­δες επιχειρήσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επιχει­ρήσεις οικοδομικών υλικών, γραφεία γενικού του­ρισμού, επιχειρήσεις αλουμινίου, εκμετάλλευσης ξενοδοχείων, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.

Η σοβαρή κρίση στην αγορά φέρεται να έχει «παγώσει» – τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία του τελευταίου χρονικού διαστήματος – και τις αιτήσεις εταιρειών για την υπαγωγή στο άρ­θρο 99, στο οποίο τον τελευταίο χρόνο είχαν προσφύγει πολλές εταιρείες, ακόμα και μεγάλες.

Όπως είναι γνωστό, η αίτηση πτώχευσης αφορά τη διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας του Πολυμε­λούς Πρωτοδικείου. Αίτηση πτώχευσης μπορεί να καταθέσει είτε ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είτε τρί­τος στον οποίο χρωστάει.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να προσκομι­στούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι ο αιτών «μόνιμα και ολοσχε­ρώς» αδυνατεί να ικανοποιήσει τους δανειστές ή άλλους οφειλέτες.

Κατά μέσο όρο ο χρόνος που απαιτείται για να εκδώσει το δικαστήριο απόφαση για την κήρυξη ή όχι μιας εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης είναι τέσσερις μήνες.

kafeneio-gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *