Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παυλόπουλος ήταν πρόσωπο-έκληξη, αφού το όνομά του ακούστηκε τις τελευταίες ώρες. Όμως φαίνεται πως ήταν μία πολύ καλά μελετημένη κίνηση και η κυβέρνηση κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει την εκτίμηση ελλήνων και ξένων αξιωματούχων και έχει διεθνή απήχηση. Ο κ. Παυλόπουλος είναι ένα πρόσωπο που αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητους ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 19:30 το απόγευμα. Ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να στηριχθεί από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ψηφοφορία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν ο κ. Παυλόπουλος καταφέρει να συγκεντρώσει ψήφους ρεκόρ.

Το επικρατέστερο όνομα για τον προεδρικό θώκο ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όμως όπως είχε γράψει το sofokleousin.gr, η υποψηφιότητά του, “κάηκε” ολοσχερώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατία βρήκε ισχυρές αντιστάσεις στη βάση και στα μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενστάσεις υπήρξαν και από την πλευρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει τις υφιστάμενες ισορροπίες στους κόλπους της Κομισιόν και αντιδρά στο ενδεχόμενο τοποθέτησης νέου επιτρόπου “αριστερής” προέλευσης.

Ένα από τα ονόματα που επίσης είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν αυτό της Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος είχε προτείνει και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Το βιογραφικό του κ. Παυλόπουλου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.

Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.

Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *