Πάμε για «κούρεμα» 50%-60%, για να αποφύγουμε το …80%

Έως και τη Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί τελικώς η συμφωνία για το PSI+, που προβλέπει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%. Αυτή τουλάχιστον είναι η πίεση που ασκείται στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα, όπως διαρρέεται αρμοδίως από το οικονομικό επιτελείο.

Και το γεγονός ότι αργά χθες το βράδυ «βγήκε» ο καθ ύλη αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν και με δήλωση του επιβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», απλώς, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Στην πραγματικότητα, το haircut των τραπεζών θα φτάσει σε ονομαστικούς όρους κοντά στο 60%, γεγονός το οποίο δεν προκαλεί, ακριβώς, ενθουσιασμό στις τάξεις τους, ωστόσο, γνωρίζουν από την άλλη ότι αν οι συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν, τότε παραμονεύει το «κούρεμα» του 80%, το οποίο μόνο σε τακτική πτώχευση δεν παραπέμπει. Κατά συνέπεια, όλοι θα βγουν ζημιωμένοι από μια τέτοια εξέλιξη. Γι αυτό και τελικώς φαίνεται ότι το PSI+, τελικώς, προχωρά.

Αντιθέτως, νέα παράταση φαίνεται ότι παίρνει η κατάθεση της έκθεσης από την BlackRock, σχετικά με την πραγματική κατάσταση των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και της ανάγκης ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους θέσης.

Οι πληροφορίες, εν προκειμένω, υποστηρίζουν ότι «πάμε για την ερχόμενη εβδομάδα», γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η αγωνία σχετικά με το τι και ποιες «ενέσεις» θα απαιτηθούν για να κρατηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος σε ένα ικανοποιητικό διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα καθυστερούν και οι διαδικασίες κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που τελικώς θα καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γι αυτόν τον σκοπό. Το πιθανότερο είναι ότι η BlackRock θα δώσει την έκθεση της στην Τράπεζα της Ελλάδας προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

kafeneio-gr.blogspot.com

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πάμε για «κούρεμα» 50%-60%, για να αποφύγουμε το …80%”

  1. Και για όσους δεν κατάλαβαν, ουσιαστικά μας λένε ότι μέχρι την Παρασκευή θα μας ανακοινώσουν την επιλεκτική χρεωκοπία μας.

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *