Πάνω από τα 250 ευρώ θα δηλώνονται οι τόκοι

Στις τράπεζες θα πρέπει να προσέλθουν οι φορολογούμενοι, ώστε να λάβουν τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012.

Όπως έγινε γνωστό, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στην δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων. Για το θέμα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η σχετική εγκύκλιος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, στην εγκύκλιο αναμένεται να διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων.

Στα φετινά εισοδήματα θα μπει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνει κλιμακωτά κλιμακωτά έως και 4%. Έτσι, ένας φορολογούμενος που εισέπραξε το 2012 τόκους 12.000 ευρώ θα πληρώσει Εισφορά Αλληλεγγύης 1% (120 ευρώ). Αν παράλληλα είχε εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μπει στις 22.000 ευρώ και ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει με συντελεστή 2% (440 ευρώ).

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων θα αναγραφούν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης.

20 σχόλια σχετικά με το “Πάνω από τα 250 ευρώ θα δηλώνονται οι τόκοι”

  1. ανεγκεφαλα ζωα ……. το 83% των καταθετων εχουν κατω απο 2000 στο λογαριασμο τους με επισημα στοιχεια…… θα εβαζαν το κοσμο να παιρνει βεβαιωσεις για 1 cents

  2. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ…….
    ΞΕΚΙΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ….ΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ (ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ).
    Τη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Λογιστική Τυποποίηση και Έλεγχο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει αφενός την κατάρτιση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών αφετέρου τον τρόπο που αυτό θα εμπλουτισθεί με τα στοιχεία που θα χορηγούν οι τράπεζες.
    Το Μητρώο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση -η οποία θα περιγράφεται αναλυτικά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο- θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή στοιχείων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία θα καταχωρούνται τα τραπεζικά δεδομένα προσώπων που ελέγχονται για έκνομες ενέργειες.
    Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, και χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες μέσω της πλατφόρμας να κοινοποιούν σε καθορισμένο διάστημα (εκτιμάται εντός δύο εργάσιμων ημερών) τα στοιχεία καταθετών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.
    Η υποχρέωση κοινοποίησης στοιχείων θα αφορά σε όλες τις νομικές οντότητες. Έτσι, οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο υπάλληλοι (πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών) θα αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς φορολογουμένων (εταιρειών, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιτηδευματιών, μισθωτών και συνταξιούχων) που ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό, διακίνηση ναρκωτικών, κ.α..
    Σε δεύτερη φάση στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα περιέλθουν όλα τα στοιχεία των εν Ελλάδι καταθετών, δηλαδή στοιχεία συνολικά 33 εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διαθέτει έως το τέλος του χρόνου όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις κινήσεις καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
    Ειδικότερα, διάταξη που θα εμπεριέχεται στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών μία φορά τον χρόνο να γνωστοποιούν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις τα πιστωτικά ιδρύματα θα χορηγούν στοιχεία για μερίδες σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδύσεις σε ομόλογα.

  3. Καλησπέρα σε όλους σας.
    Θα ήθελα να σας απασχολήσω με το δικό μου πρόβλημα.
    Εγώ και ο σύζυγός μου (συνταξιούχοι και οι δύο), είμαστε εγγυητές στο δάνειο της μεγάλης μας κόρη (άνεργη).
    Σήμερα με τις περικοπές ως γνωστό αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία με τις βλακώδεις δήθεν ρυθμίσεις των τραπεζών.
    Τον Ιούνιο του 2011, πουλήσαμε το διαμέρισμά μας στη Θεσσαλονίκη (από 50% ο κάθε σύζυγος) και προβήκαμε στην αγορά μεταχειρισμένου στη δεύτερη κόρη μας.
    Υπάρχει κίνδυνος να μας χρεωθεί δόλος για την κίνησή μας αυτή?
    Κινδυνεύει το σπίτι της μικρότερης κόρης?
    Μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 οι δόσεις πληρωνόντουσαν κανονικά.
    Περιουσιακό στοιχείο άλλο δεν έχουμε παρά μόνο τις συντάξεις μας.
    Ευχαριστώ
     
    Μαρία

    1. Εάν είναι στο όνομα της δεύτερης κόρης σας δεν υπάρχει πρόβλημα. Στη θέση σας δεν θα πλήρωνα από τον Ιούνιο του 2011.

      1. Καλημέρα.
        MANOLITO,  για ποιο λόγο το λές αυτό ?
        Δώσε μου να καταλάβω τι εννοείς.
        Αν δεν πληρώνω έστω και τα μισά της δόσης σαν εγγυητής (αφού η κόρη είναι άνεργη), δεν υπάρχει κίδυνος?
        Ευχαριστω
         

        1. mnikolaou017 Εάν πουλήσατε το σπίτι σε τρίτο, δηλαδή όχι σε συγγενή σας, και φαίνεται στο συμβόλαιο ότι πήρατε χρήματα (δηλαδή δεν μεταβιβάστηκε λόγω δωρεάς) τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει η τράπεζα να αποδείξει ότι ο αγοραστής βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί σας (πράγμα ακατόρθωτο). Οι τράπεζες συνήθως κάνουν αγωγές διάρρηξης σε “καραμπινάτες” περιπτώσεις, δηλαδή μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν με γονική παροχή σε παιδιά και με δωρεά σε συζύγους ή γενικότερα σε συγγενείς. Αν συνέβαινε αυτό που φοβάσαι, τότε κανένας δεν θα αγόραζε ακίνητο, διότι θα φοβόταν ότι ο κάθε πωλητής θα έκανε κάποτε στάση πληρωμών και θα ακυρωνόταν η μεταβίβαση. Θα ακυρωνόταν στην πράξη η λεγόμενη “ασφάλεια των συναλλαγών”. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καμία περίπτωση η τράπεζα να κινηθεί εναντίον σας με αγωγή διάρρηξης. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω ενημερώνω το φόρουμ ότι και σε εγγυητές δανείων μπορεί να κινηθεί η τράπεζα εάν μεταβιβάσουν καταδολιευτικά τα ακίνητά τους.    

    2. Από τη στιγμή που είστε οι εγγυητές και όχι οι οφειλέτες για την μεγάλη κόρη, θεωρητικά δεν κινδυνεύει το σπίτι της μικρής.

      Ακόμα και αν κινηθεί νομικά η τράπεζα εναντίον σας, είναι δύσκολο (όχι ακατόρθωτο), να σας κατηγορήσει για καταδολίευση δανειστή.

      Το γεγονός ότι μετά την πώληση του σπιτιού σας, συνεχίσατε να πληρώνετε τισ δόσεις του δανείου για δύο ολόκληρα χρόνια, αποδυναμώνει πλήρως κάθε ισχυρισμό για καταδολίευση δανειστή.

      Η άποψή μο είναι ότι:

      α. δεν κινδυνεύει το σπίτι της μικρής

      β. το γεγονός ότι πληρώνατε μέχρι το 2013 είναι υπέρ σας και σας δίνει ισχυρό νομικό πλεονέκτημα, στην περίπτωση που η τράπεζα επικαλεστεί καταδολίευση.

  4. για να μην υπάρχει καταδολίευση, πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια η όχι
    αν πάλι βάζω μονο τα μισα χρήματα οι εγγυητες τι μπορουν να πάθουν αν δεν έχουν παρά μόνο τις συντάξεις των

     

    1. Αν περάσουν 5 χρόνια έχει κλείσει οριστικά το θέμα, ακόμα και αν υπάρχει εξακριβωμένος δόλος.

      Πριν τα 5 χρόνια, αν γίνει αγωγή, ο δικαστής εξετάζει την ύπαρξη δόλου.

      Συνήθως, αν μετά την πώληση περιουσιακού στοιχείου, ο οφειλέτης συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις και το δάνειο σκάσει 2-3 χρόνια μετά, αποκλείεται ο δόλος και χάνει την υπόθεση ο δανειστής. 

  5. ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΔΩΡΕΑΣ
    Άρθρο 946
    Παραγραφή
     
    Η αγωγή διάρρηξης παραγράφεται όταν περάσουν πέντε έτη από την απαλλοτρίωση.
    Άρθρο 941
    Γνώση του τρίτου
    Η απαλλοτρίωση υπόκειται σε διάρρηξη, αν αυτός υπέρ του οποίου έγινε (τρίτος) γνώριζε ότι ο οφειλέτης της απαλλοτριώνει προς βλάβη των δανειστών του.
    Τεκμαίρεται ότι ο τρίτος το γνωρίζει, αν κατά την απαλλοτρίωση είναι σύζυγος του οφειλέτη ή συγγενής του σε ευθεία γραμμή ή συγγενής του σε πλάγια γραμμή εξ αίματος έως και τον τρίτο βαθμό ή από αγχιστεία έως το δεύτερο. Το τεκμήριο δεν ισχύει αν πέρασε ένα έτος από την απαλλοτρίωση έως την έγερση της αγωγής

  6. Ειδικά δε, με την τωρινή οικονομική λαίλαπα ποιος δικαστής μετά από 2-3 χρόνια αν ασκηθεί αγωγή δεν θα καταλάβει ότι τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού έχουν καταρρεύσει; ποιος μπορούσε να προβλέψει όταν έκανε μεταβολή της περιουσιακής του κατάστασης ότι θα φτάσουμε εδώ που φτάσαμε; (θα φτάσουμε και χειρότερα). 

  7. kalhspera!exw k egw provlima!an mporei na voithisei kapoios euxaristw polu….prin apo 5 xronia peripou evgala mia pistwtiki karta stin trapeza millenium.tin exw xrewsei gurw sta 1000 eurw, stin arxi tin plirwna alla logw duskoliwn stamatisa na tin plirwnw…en tw metaksu eixa allaksei thlefwno kai spiti opote den eixa kamia enoxlisi alla kai kamia enimerwsi…koinws tin afisa stin moira ths!xthes loipon me pire thlefwno o dikhgoros ths trapezas kai me enimerwse pws exei stalei ekswdiko kai to poso anerxetai pleon sta 2400…wraia…mou eipe entelei oti to mono pou mporei na kanei i trapeza einai na meiwsei to poso sta 1800. mipws gnwrizei kapoios an mporw na meiwsw ki allo to poso?na shmeiwthei pws exw sto onoma mou enan logariasmo me xrhmata pou mou evage o mpampas mou sta opoia lefta omws den exw prosvasi akoma, pou shmainei oti den mporw na parw apo ekei gia thn eksoflisi tis kartas.
     

     
     

    1. Μόνο με το εξώδικο, δεν  μπορούν να σου κάνουν τίποτα.

      Θα πρέπει να σου στείλουν διαταγή πληρωμής, για να ασχοληθείς με το θέμα υποχρεωτικά.

      Πάντως, σε καμιά περίπτωση μην τους πεις ότι υπάρχει λογαριασμός με χρήματα στο όνομά σου.

      Δεν χρειάζεται να το ξέρουν.

      και τα 2400 που σου λέει είναι ψέματα.

      Προς το παρόν, περίμενε και μην κάνεις τίποτα.

    2. @ σου
      Αν δεν έχεις κάποιο ακίνητο στο όνομά σου, έχεις το πάνω χέρι στο παζάρι με την τράπεζα !
      Επικοινώνησε μαζί τους και κάνε μια προσφορά…10 έως 25% του συνολικού ποσού ας πούμε μετρητοίς!
       
      Τα χρήματα που έχεις είναι σε άλλη τράπεζα κατατεθειμένα ?
      Φτάνουν να ξεχρεώσεις ? Αν δε σου κάνουν μια καλή μείωση του ποσού να μη τους δώσεις μία, λέω εγώ. Ακόμη κι αν τα έχεις δηλαδή τα χρήματα…
      Έτσι θα έκανα εγώ δηλαδή !!!
       

    3. Αν δεν χρωστάς πουθενά μα πουθενά αλλού και αν φυσικά μπορείς να βρεις από κάπου 1000 – 1200 ευρώ, πιστεύω ότι μπορείς να πετύχεις εξόφληση του χρέους με κούρεμα από 50% – 70%. Επαναλαμβάνω, μόνο αν δεν χρωστάς πουθενά αλλού και μόνο αν μπορείς να βρεις κάποια λεφτά και πάλι με την προϋπόθεση ότι η κλεφτομπανκ θα σου δώσει επίσημη βεβαίωση οριστικής εξόφλησης της οφειλής σου και μή άλλης απαίτησης, καθώς και ότι δέχεται τα λεφτά που ΕΣΥ προτείνεις με γνώμωνα πάντα τα λεφτά που μπορείς να συγκεντρώσεις.

  8. Καλησπερα, το δικο μου πρόβλημα ειναι το εξης, εχω ενα καταναλωτικο στα 12.000 ευρω και δυο καρτες στα 5.500 ευρω, όλα Eurobank.
    Το δάνειο σταμάτησα να το πληρώνω για ενα 4μηνο λόγω δυσκολιών και η τράπεζα το κατήγγειλε. Οι κάρτες είναι σε καθυστέρηση, όμως όχι οριστική και πληρώνω πλέον κανονικά (και λίγο πάνω από την ελάχιστη). Για το δάνειο όμως η τράπεζα με παίρνει συνεχώς και μου προτείνει ρύθμιση για όλα (με τα γνωστά επιτόκια και τις γνωστές επιμηκύνσεις) με εξασφάλιση, βλέποντας ένα αγροτεμάχιο που έχω στο όνομα μου (δεν έχω και κάτι άλλο) και το οποίο ενώ τους ορκίζομαι ότι δεν είναι αξίας (2.000 ευρώ το πήρα και απλά κάθεται), εκείνοι θέλουν να το… εκτιμήσουν. Εγώ δεν θέλω να γίνει αυτό μιας και θα μάθουν οι γονείς μου τα χρέη (δεν τα ξέρουν) και μάλιστα έχω αρχίσει και βάζω κανονικά λεφτά στο δάνειο (αν και ξέρω πως πλέον δεν έχει σημασία). Η τράπεζα λέει πως έχει σταλεί ήδη εντολή για διαταγή πληρωμής για το δάνειο και θα προχωρήσει αν δεν δεχθώ (εκβιασμός?).
    Τι προτείνετε; ΥΠάρχει δυνατότητα πληρωμής των δόσεων δανείου και κάρτας, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σταματήσω για πάντα, μιας και φαίνεται μεγάλο εισόδημα (που ισχύει) στη φορολογική μου (περίπου 25.000 το χρόνο). Να τους γράψω και να συνεχίσω να πληρώνω το δάνειο; Μπορώ να τσεκάρω αν όντως έχουν στείλει εντολή για διαταγή πληρωμής ή αν με δουλεύουν.
    ΜΦΧ
    Ελένη

    1. @Elenkar
       Δεν αξίζει να στεναχωριέσαι για το τίποτα!
      Σε μια δύσκολη εποχή έχεις την ευλογία να έχεις εισόδημα που με ένα σωστό κουμάντο, θα σε βοηθήσει χωρίς δυσκολία να ξεμπλέξεις…
      Καταναλωτικό και κάρτες έχουν δυσβάστακτα επιτόκια, που πλήρωνες τόσον καιρό…
      Μη μπαίνεις καθόλου στο εκβιαστικό τριπάκι που βολεύει την κλέφτομπανκ! Ξεπέρασε τα ψυχολογικά σου -για τους δικούς σου – και αντιμετώπισε στα ίσα την τράπεζα απαιτώντας ότι διακανονισμό πραγματικά σε βολεύει. Ζήτα πρώτα από όλα να παγώσουν οι τόκοι ή να μειωθούν σε λογικό επίπεδο, πχ 3%…Και να έχεις δόση που μπορείς να πληρώνεις ότι και να γίνει, χωρίς να βασανίζεσαι! Αν δεν το δεχτούν, ευχαρίστησέ τους που σου δίνουν μια καλή δικαιολογία να μην πάρουν μία, ΠΟΤΕ ! Και απλά δώσε τους μία ευκαιρία να το ξανασκεφτούν αν θέλουν… 

  9. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΟΠΩΣ …ΜΕΜΝΗΣΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ…
    Δηλαδή...Η φράση σημαίνει …μην ξεχάσεις να εκδικηθείς τους αντιπάλους σου. Τη φράση έλεγε καθημερινά ένας υπηρέτης στο Δαρείο υπενθυμίζοντας του ότι έπρεπε να τιμωρήσει τους Αθηναίους, γιατί συμμετείχαν στην πυρπόληση των Σάρδεων. Ηροδότου, V.105
    ΑΥΤΑ ΑΦΟΡΑ :         Ο   Λ   Α     ΤΑ   ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ .
    Άλλωστε καλή τράπεζα είναι ΜΟΝΟ η ΚΛΕΙΣΤΗ !!!
    Θα έλθει η ώρα και ΟΛΑ θα έχουν αλλάξει και τότε θα γελάμε που το ΄΄μαγαζί΄΄ ΔΕΝ θα έχει πελάτες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ,διαφημίσεις,τηλεφωνήματα,μπόνους,ταξίδια αυτ-τα.ΑΠΛΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τους ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ : Εμείς,τα παιδιά μας,οι παπούδες,τα ανήψια,οι κουμπάροι,οι γείτονες,τα ξαδέλφια.ΑΡΧΙΣΤΕ από τώρα…ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    Μην ξεχνάτε όχι τι μας κάνουν,όχι τώρα ίσως,αλλά πόσα σπίτια ,μαγαζιά,οικόπεδα,χωράφια,επιχειρήσεις έχουν αρπάξει από καταχρηστικούς όρους !!! Κατά τα άλλα είναι αμαρτία αν βλασφημήσω,βρίσω,δεν κοινωνίσω,δεν πάω στη εκκλησία,δεν εξομολογηθώ,δεν έδειξα σεβασμό στον δεσπότη,ιερέα,δεν κάνω τον σταυρό μου,αγνοώ τα κηρύγματα του Κυρίου….λέω ότι ο Νεκτάριος ο Πενταπόλεως αφόρισε τον Ελ.Βενιζέλο,ο άγιος Κων-νος έκαψε με καυτό λάδι το αδελφό του για να γίνει αυτοκράτορας σε συνεργασία με την ξεμυαλισμένη μάνα του Ελένη,που βρήκε τον Σταυρό !!! και σαχλαμάρες,αηδίες…
    Για τον άγιο Γεώργιο,Δημήτριο,αγία,Ειρήνη,Παρασκευή,Αικατερίνη τι να τολμήσω να πω;Υποκλίνομαι,για να μην παρεξηγηθώ από ορθόδοξους !!! χριστιανούς.
    Αλλάξαμε λίγο προς τα θρησκευτικά για να παραλληλίσουμε την υποκρισία,ψευτιά που θυμίζει  ότι η …..Τράπεζα; μοιράζει τσάντες στους μαθητές….ΑΦΟΥ ΑΡΠΑΞΕ όμως το σπίτι του μπαμπά !!!!
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *