Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι αναλήψεις καταθέσεων

Η προκήρυξη των επαναληπτικών εκλογών, καθώς και η ανησυχία που εκφράστηκε –κατά τη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα στείλουν και σήμερα κόσμο στα γκισέ για αναλήψεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα προηγούμενα 24ωρα, οι αναλήψεις κυμαίνονται πέριξ των 700–800 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τράπεζες δεν αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα κάλυψης των εκροών, ακόμα κι αν ξεπεραστεί κι αυτό το όριο, καθώς, έχουν ένα σύμμαχο, ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις έχει αποδειχθεί …ανίκητος.

Ο λόγος αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία και στο παρελθόν έχει παράσχει πλήρη κάλυψη σε ανάλογα κύματα αναλήψεων από τα τραπεζικά γκισέ.

Η Φραγκφούρτη θα πράξει το ίδιο και σε αυτή τη φάση, οπότε από πλευράς ρευστού δεν αναμένεται να τεθεί ζήτημα. Αυτό το οποίο ανησυχεί περισσότερο τους τραπεζίτες είναι το ψυχολογικό θέμα της όλης υπόθεσης.

Δηλαδή να μην δημιουργηθεί κλίμα πανικού και ουρές μπροστά από τα γκισέ.

Εκτιμάται πάντως, ότι από τη στιγμή που η κάλυψη που θα παρασχεθεί θα είναι 100% σε όλα τα αιτήματα που τυχόν θα υποβληθούν, κανένα ζήτημα δεν θα δημιουργηθεί στο τέλος της ημέρας και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Το ίδιο, αν χρειαστεί, θα γίνει κι αύριο ή μεθαύριο και για όσο διάστημα, τέλος πάντως, χρειαστεί από εδώ και στο εξής.

[sc:Πηγή id=”http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/135044/pano-apo-1-dis-eyro-oi-analipseis-katatheseon” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *