Πάνω από 50 δισ. εκροές σε 6 μήνες

Τι ισχύει για την περίπτωση της Ελλάδας
 

Πόσο μπορεί να αντέξει ένα τραπεζικό σύστημα, όταν το σύνολο των εκροών του, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, φτάνει και ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ;

Υπό κανονικές συνθήκες, το ερώτημα αυτό μόνο ως θεωρητική άσκηση σε εξεταστική οικονομικής σχολής θα μπορούσε να μπει. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έκλεισε αισίως 5 χρόνια ύφεσης – η μαύρη επέτειος είναι στις 23 Απριλίου – τίποτα πλέον δεν είναι απίστευτο.

Συγκεκριμένα, στα 50 και κάτι δισ.ευρώ υπολογίζεται το σύνολο των εκταμιεύσεων που έχουν γίνει από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο 6μηνο, καταρρίπτοντας κάθε άλλο, προηγούμενο, ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή, το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων κυμαίνεται περιξ των 135 δισ.ευρώ, περίπου 110 δισ.ευρώ χαμηλότερα από τη μέρα που υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι όπως παραδέχονται ακόμα και τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των καταθετικών λογαριασμών, που διατηρούν συνολικό υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου των ενεργών και μη λογαριασμών, που διατηρούνται ανοικτοί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Όλο το υπόλοιπο 90% είναι κάτω από το όριο των 100.000. ο προφανής λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι έχοντες λεφτά – φυσικά και νομικά πρόσωπα – προτίμησαν να τα βγάλουν έξω για ασφάλεια, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν μικρές καταθέσεις τις διατηρούν εντός, καθώς καλύπτονται από το όριο της εγγύησης του δημοσίου.

Πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *