«Παγίδα» της Εφορίας στις επανακαταθέσεις μετρητών στις τράπεζες

Χαρακτηρίζει ως «αγνώστου προελεύσεως» ποσά που επανακατατέθηκαν επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους και πρόστιμα

Αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα από την Εφορία έχουν βρεθεί φορολογούμενοι, οι οποίοι επανακατέθεσαν στις τράπεζες, χρήματα που είχαν σηκώσει στις αρχές της κρίσης, χαρακτηρίζοντας τα ποσά που καταθέτουν «μαύρο χρήμα», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη παρέμβαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), στην οποία προσέφυγε εργαζόμενη σε κρατικό νοσοκομείο, η οποία στις 12/1/2011 κατέθεσε σε μετρητά το ποσό των 15.000 ευρώ, τα οποία είχε σηκώσει -με στοιχεία- το 2010 από το ΑΤΜ που βρίσκεται στο χώρο του νοσοκομείου όπου εργαζόταν, υπό το φόβο της χρεοκοπίας της χώρας. Παρότι η φορολογούμενη προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2010 είχε προβεί σε αναλήψεις συνολικού ποσού 40.000 ευρώ, ο έλεγχος δεν δέχθηκε, ότι τα 15.000 ευρώ που κατέθεσε αργότερα στο λογαριασμό της, ήταν μέρος των χρημάτων αυτών, αλλά δεν απέδειξε, ότι ήταν προϊόν φοροδιαφυγής, κρίνοντας ότι ήταν «αγνώστου προελεύσεως».

Έτσι, ο φορολογικός έλεγχος της επέβαλε πρόσθετους φόρους 9.550 ευρώ και επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 720 ευρώ. Η εργαζόμενη προσέφυγε στην ΔΕΔ Αθηνών, η οποία έκρινε, ότι οι τραπεζικές της καταθέσεις δικαιολογούνται από τις αναλήψεις που είχε κάνει, αλλά ακι από τις φορολογικές της δηλώσεις του 2010 και του 2011. Ως εκτούτου, η ΔΕΔ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της προσφεύγουας και διέγραψε ολοσχερώς τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *