Παγιδευμένοι… στα ακίνητα

Σε βάρος δυσβάστακτο έχει μετατραπεί το ακίνητο για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι, υιοθετώντας τη λαϊκή ρήση «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη», προχώρησαν σε σειρά τοποθετήσεων στο real estate κατά τα περασμένα χρόνια. Η επιβολή δυσβάστακτων φόρων και οι κυβερνητικές παλινωδίες έχουν εγκλωβίσει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτα χαράτσια για κατοικίες που παραμένουν απρόσοδες.

Μία από τις πλέον «κλασικές» περιπτώσεις είναι τα χιλιάδες ακίνητα, ανά την Ελλάδα, τα οποία τελούν προς απαλλοτρίωση… δεκαετίες ολόκληρες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να τα πωλήσουν και να τα μεταβιβάσουν. Πληρώνουν όμως, το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ…

«Ακόμη και εάν οι ενδιαφερόμενοι καταφέρουν να αποδεσμεύσουν το ακίνητό τους προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη η κρατική μηχανή καταφέρνει να δεσμεύσει εκ νέου προς απαλλοτρίωση το κτίσμα» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, το μέγιστο ύψος της αποζημίωσης δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Βεβαιώσεις

Από 1η Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους θα πληρώνουν ακριβότερα, καθώς απαιτείται βεβαίωση μηχανικού ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να καταστήσει υψηλότερο το κόστος των μεταβιβάσεων και να «παγώσει» τον, έστω περιορισμένο, αριθμό αγοραπωλησιών που ενδεχομένως θα πραγματοποιούνταν από τις αρχές του χρόνου. Και αυτό διότι στο συνολικό κόστος μεταβίβασης προστίθεται η αμοιβή του μηχανικού που ανέρχεται στα 200-300 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές αγοράς.

Άλλο ένα πιστοποιητικό που απαιτείται για την μεταβίβαση και εκμίσθωση κατοικιών είναι αυτό που αφορά την ενεργειακή επάρκεια του κτίσματος. Με τη σειρά του, το «χαρτί» αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το κόστος των μεταβιβάσεων έως και 500 ευρώ, όση δηλαδή είναι κατά μέσο όρο η αμοιβή του μηχανικού.

Σχέδια πόλης

Η τεράστια καθυστέρηση, έως και 20 χρόνια, της ένταξης στο σχέδιο πόλης νέων περιοχών, θέτει σε ομηρία πολυάριθμους οικοπεδούχους, οι οποίοι σε περίπτωση ανέγερσης κατοικίας, θα πρέπει να περιοριστούν στους στενούς περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του real estate, οι κατά τόπους δημοτικές αρχές κωλυσιεργούν να κυρώσουν τις πράξεις εφαρμογής -το τελευταίο στάδιο πριν από την ένταξη στο σχέδιο- και ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτησίες παραμένουν μη οικοδομήσιμες.

Ενδεικτική των παραπάνω είναι η περίπτωση της Αρτέμιδας, όπου οι ιδιοκτήτες περίμεναν 23 χρόνια για να χτίσουν νόμιμα, γεγονός που οδήγησε σε έκρηξη το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης στην περιοχή, όπως αναφέρει ο τοπικός σύλλογος διπλωματούχων και πτυχιούχων μηχανικών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αξία εντός σχεδίου ιδιοκτησίας είναι διπλάσια, σε σχέση με αυτήν ακινήτου εκτός σχεδίου, ενώ όταν υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα υποδομής η αγοραία τιμή μίας κατοικίας αυξάνεται περαιτέρω.

Και μπορεί οι πράξεις εφαρμογής να βρίσκονται σε πολλές περιοχές στον «αέρα», ωστόσο οι ιδιοκτήτες υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης, ΕΤΑΚ και εσχάτως ειδικό τέλος.

Αυθαίρετα

Εάν στο προς μεταβίβαση ακίνητο εντοπιστούν αυθαιρεσίες, η μεταβίβαση αναστέλλεται εωσότου ολοκληρωθεί η ένταξή του κτίσματος στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο που οι μεταβιβάσεις αναμένεται να παραμείνουν «παγωμένες» εωσότου ολοκληρωθεί η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Ταυτόχρονα, τα τετραγωνικά μέτρα του νομιμοποιημένου αυθαιρέτου προσμετρώνται σε όλες τις φορολογικές κλίμακες, αυξάνοντας την οικονομική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.

www.capital.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *