Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στα χαράτσια

Την ώρα που άλλες χώρες της ΕΕ επιλέγουν «λιγότερους φόρους για περισσότερη ανάπτυξη», η Ελλάδα εκτοξεύτηκε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τις αυξήσεις-μαμούθ των συντελεστών φορολόγησης των “υπηκόων” της.

Τα ελλείμματα πολλαπλασιάζονται, η φοροδιαφυγή οργιάζει και στον δημόσιο διάλογο ακούγονται φωνές για ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα –με συντελεστές που θα αγγίζουν ακόμα και το 50% ή 60%- τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αγγίξει «ταβάνι»,  χωρίς όμως η υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει κάποια θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε της Ευρωπαϊκής Στατιστική Υπηρεσίας, το 2012 στην Ελλάδα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα έφτασε στο 45% και εάν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τότε η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει στο 49%.

Ωστόσο ο μέσος όρος του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης στην Ευρωζώνη (μαζί με την Ελλάδα που τον «ανεβάζει») για τα φυσικά πρόσωπα είναι 38,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 στο 43,2%.

Το 49% με το οποίο φορολογούνται τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός συντελεστής στην Ευρωζώνη και μπορεί να συγκριθεί μόνο με χώρες όπως το Βέλγιο (53,7%), η Δανία (55,4%), η Ολλανδία (52%), η Αυστρία (50%), η Μεγάλη Βρετανία (50%) ή και η Γερμανία (47,5%). Στις χώρες αυτές όμως υπάρχει ανταποδοτικότητα των φόρων και οι πολίτες θέλουν (!) να τους πληρώνουν αφού, για παράδειγμα, το 2002 στη Δανία είχε προκληθεί κυβερνητική κρίση επειδή η κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει τους φόρους για λόγους «ανταγωνιστικότητος».

Τα στοιχεία όμως δείχνουν σαφή τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία με εξαίρεση τις Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2012 ο ανώτατος φορολόγησης των φυσικών προσώπων αυξήθηκε:

  • Ελλάδα: από 45% σε 49%
  • Ισπανία: από 48% σε 52%
  • Ιταλία: από 45,9% σε 47,3%
  • Πορτογαλία: από 40% σε 49%

Στην Ελλάδα, ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ φτάνει στο 23%. Ο μέσος ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ στην ζώνη του ευρώ είναι 20%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται στο 21%. Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ εντοπίζονται στην Ουγγαρία (27%), καθώς και στην Δανία και την Σουηδία (25%).

[sc:Πηγή id=”http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=198939″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *