Παράνομα η Αγροτική συνεχίζει να παρακρατεί επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και πάλι οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, όσον αφορά τις παράνομες παρακρατήσεις των επιδοτήσεων απο την Α.Τ.Ε. ,που απο κρατική χαρίστηκε στον Σάλλα.

Κάποτε έθιξα το θέμα στον τότε υφ. αγροτικής ανάπτυξης Ασ. Ροντούλη και μου απάντησε : “Βάκη το ζητούμενο τώρα είναι να μην περάσει η Αγροτική σε χέρια ιδιώτη.” Η Αγροτική χαρίστηκε σε μια νύχτα, όμως με βαθειά θλίψη και αγανάκτηση παρατηρώ τον ιδιώτη να ληστεύει αγρότες και κτηνοτρόφους και το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια στα ευνοούμενα παιδιά του τραπεζικού συστήματος. Βλέπω την διαπίστωση του υπουργού :” Στόχος μας με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ήταν η εξυπηρέτηση της ανάγκης των κτηνοτρόφων για ρευστότητα για την προμήθεια ζωοτροφών σε μια περίοδο που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί” να ηχεί ως ακόμη μια κοροϊδία απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σε “λήσταρχο” και “δήμιο” των αγροτών, έχει μετατραπεί η Αγροτική Τράπεζα, που δε διστάζει πλέον μπρος σε τίποτα, προκειμένου να εισπράξει τα χρέη που δημιούργησαν τα δικά της τοκογλυφικά επιτόκια και η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ

Μεγάλες διατάσεις έχει πάρει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο να παρακρατούνται παράνομα από τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ, οι επιδοτήσεις που δικαιούνται οι αγρότες, έναντι των χρεών τους προς την τράπεζα. Ο εισπρακτικός ζήλος, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τέτοιος που δεν αφήνεται ούτε μια δραχμή στις τσέπες των αγροτών, οι οποίοι έχουν την ατυχία να χρωστούν. Με άλλα λόγια, η ΑΤΕ, μετά τα πανωτόκια και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, προχωράει τώρα παράνομα και στην “κατάσχεση” των επιδοτήσεων των αγροτών – παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 37 του νόμου 2538/97 ορίζεται ότι δεν μπορεί να γίνεται καμία παρακράτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις – οδηγώντας τους έτσι μια ώρα αρχύτερα στην πτώχευση και το ξεκλήρισμα.

Η παύση της παρακράτησης των επιδοτήσεων, αλλά και των ποσών από πώληση των διάφορων αγροτικών προϊόντων, η πληρωμή των οποίων γίνεται με επιταγές μέσω της ΑΤΕ, που να σημειωθεί ότι έχει το “προνόμιο” να περνούν αυτά τα χρήματα από τα ταμεία της πριν τα δώσει στους δικαιούχους, ήταν ένα από τα αιτήματα των αγροτών . Η διοίκηση της ΑΤΕ και ο υπουργός Γεωργίας τότε δέχτηκαν να μην παρακρατούνται επιδοτήσεις έναντι χρεών. Ωστόσο, όμως, αυτό ποτέ δεν έγινε πράξη και τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο και μετά την ψήφιση του νομού 2538 .

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών και οι καταγγελίες τους για τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΑΤΕ, “βγάζουν από τα ρούχα του”, όποιον τις ακούει. Μόνο το αυτί των διευθυντών των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ δεν ιδρώνει, αφού για ότι κάνουν προφανώς έχουν το “πράσινο φως” από την κεντρική διοίκηση της τράπεζας. Και πίσω από όλα αυτά “λανσάρεται” πολλές φορές η δικαιολογία ότι οι ίδιοι οι αγρότες υπογράφουν συμβάσεις που δέχονται να αποπληρώνουν τα χρέη τους από τα χρήματα των επιδοτήσεων. Όμως, αποσιωπάται το γεγονός των εκβιασμών και της ψυχολογικής τρομοκρατίας στη διαδρομή από τον γκισέ του ταμείου μέχρι το γραφείο του διευθυντή.
Ιστορίες τρέλας

Το πιο τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι αγρότες, που έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής, δεν τολμούν να καταγγείλουν επώνυμα το τι τους συμβαίνει, γιατί στη συνέχεια ξέρουν ότι θα τους περιμένει ακόμα χειρότερη μεταχείριση από την ΑΤΕ. Κατάντησε πια το πράγμα, να θεωρείται χάρη η παρακράτηση της μισής επιδότησης, αντί ολόκληρης και “ρουσφέτι” η χορήγηση νέου καλλιεργητικού δανείου, ή μια τραπεζική ρύθμιση των χρεών.

Βάκης Τσιομπανίδης
κτηνοτρόφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *