Παράνομα τα «δώρα» που δίνουν εταιρείες σε καταναλωτές

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι είναι παράνομο οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνουν μαζικά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες ανακοινώνοντάς τους ότι έχουν κερδίσει ένα «βραβείο» αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να πληρώσουν ή να κάνουν κάτι συγκεκριμένο για να το διεκδικήσουν.

Η Βρετανία είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας του να κρίνει αν ήταν νόμιμη η απόφαση της βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία είχε ζητήσει από πέντε εταιρείες να σταματήσουν να στέλνουν «επιστολές, κουπόνια και άλλα διαφημιστικά μέσα σε εφημερίδες και περιοδικά».

Για να διεκδικήσουν το «δώρο» που αναγραφόταν σε αυτά τα διαφημιστικά οι αποδέκτες έπρεπε να καλέσουν έναν τηλεφωνικό αριθμό, να στείλουν ένα μήνυμα με το κινητό τους τηλέφωνο ή να ταχυδρομήσουν μια επιστολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έπρεπε επίσης να πληρώσουν ένα ποσό για να επωφεληθούν της προσφοράς. Το δικαστήριο επισήμανε μία περίπτωση όπου για μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο το επιπλέον κόστος ανερχόταν στις 399 λίρες κατ’ άτομο.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει πρακτικές στις οποίες ο καταναλωτής μένει με την εντύπωση ότι έχει ήδη κερδίσει ένα βραβείο ενώ στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει χρήματα ή να αναλάβει ένα μέρος του κόστους για να πληροφορηθεί την ακριβή φύση του δώρου», σημειώνει το δικαστήριο.

Η απόφαση ισχύει ακόμη και αν το κόστος είναι ελάχιστο, όσο για παράδειγμα στοιχίζει ένα γραμματόσημο, ή και αν προσφέρεται δωρεάν μια εναλλακτική μέθοδος διεκδίκησης του δώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *