«Παρελθόν» το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διακόπτει την παραγωγή τραπεζογραμματίων ονομαστικής αξίας 500 ευρώ ωστόσο τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως μέσα πληρωμών.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή μόνιμα τραπεζογραμματίων 500 ευρώ και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Η έκδοση των 500ευρων θα διακοπεί γύρω από το τέλος του 2018, όταν τα νέα τραπεζογραμμάτων των 100 και 200 της σειράς Europa θα εισαχθούν στην κυκλοφορία.

Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από 5 έως 200 ευρώ, θα συνεχίσουν να τυπώνονται κανονικά.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών αποταμίευσης. Το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι υπόλοιπες ονομασίες είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία του και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *