Περίπου 250.000 νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια

Πού κυμαίνονται αυτή τη στιγμή οι επισφάλειες, δηλαδή τα «κόκκινα δάνεια» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Οι καταρχήν εκτιμήσεις, επιμένουν ότι περί τα 250.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σημαντικά προβλήματα στην τακτοποίηση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η αδυναμία εκφράζεται ως προς την τακτοποίηση υποχρεώσεων, δηλαδή δόσεων, για στεγαστικά δάνεια. Όπερ σημαίνει ότι διακυβεύεται το σπίτι τους. Κι αυτό είναι που κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Προς το παρόν, οι τράπεζες, με διάφορα τρικ, κατορθώνουν να διασώσουν τα προσχήματα, μεταφέροντας υποχρεώσεις για αργότερα ή προχωρώντας σε αναχρηματοδοτήσεις με καλύτερους όρους. Το κακό όμως είναι ότι για πολλά νοικοκυριά οι δανειακές υποχρεώσεις ξεπερνούν πλέον το 40% των μηνιαίων αποδοχών τους. Κι αυτό το ποσοστό θεωρείται και είναι κόκκινη γραμμή για να καταστεί κάποιος αφερέγγυος. Τουλάχιστον αυτό έχει διδάξει η έως τώρα τραπεζική εμπειρία για τέτοιου είδους θέματα.

Τί μέλλει γενέσθαι; Προς το παρόν, άγνωστο. Ο έλεγχος που διενεργεί ήδη η BlackRock στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια αναμένεται ότι θα ρίξει φως στο …τούνελ και θα καταδείξει σε όλο του το μεγαλείο το πρόβλημα. Από εκεί κι έπειτα όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί κιόλας το πρόβλημα, το οποίο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Οι τραπεζίτες πάντως επιμένουν: όσο η ρευστότητα λείπει από την αγορά, το πρόβλημα δεν διορθώνεται.

www.greekmoney.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Περίπου 250.000 νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια”

  1. Το κακό όμως είναι ότι για πολλά νοικοκυριά οι δανειακές υποχρεώσεις ξεπερνούν πλέον το 40% των μηνιαίων αποδοχών τους. Κι αυτό το ποσοστό θεωρείται και είναι κόκκινη γραμμή για να καταστεί κάποιος αφερέγγυος.

     

    Μόνο που ο αρθρογράφος ξεχνάει ότι το 40% ίσχυε με τα προηγούμενα δεδομένα, όπου η φορολογία και οι τιμές ήταν χαμηλότερες, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 60% του εισοδήματος να επαρκεί για να ζήσει η οικογένεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *