«Πετάει τα σκουπίδια» η Eurobank, τελευταία ευκαιρία για οφειλέτες

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Attica Bank, η Eurobank αρχίζει την εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου της «βγάζοντας έξω τα σκουπίδια»: Θα πουλήσει τα πλέον «προβληματικά» κόκκινα δάνεια – καταναλωτικά και από κάρτες, που είναι πολλά χρόνια μη εξυπηρετούμενα και δεν καλύπτονται από  εξασφαλίσεις. Θα εισπράξει ελάχιστα σε σχέση με τις ονομαστικές απαιτήσεις της, αλλά δεν θα γράψει ζημία, καθώς έχει διαγράψει ήδη πολλά από αυτά τα δάνεια και έχει καλύψει τα υπόλοιπα με προβλέψεις επισφαλειών.

Η τράπεζα ξεκίνησε διαδικασία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, δίνοντας παράλληλα μια τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες να διευθετήσουν οριστικά το χρέος τους. Θα τους καλέσει να διευθετήσουν και να κλείσουν οριστικά τις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό μέρος της οφειλής – της τάξεως του 10% με 25%κατά περίπτωση.

Χαμηλό τίμημα

Τα δάνεια είναι συνολικού αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη τόκων, προμηθειών κλπ έχουν γίνει 2,8 δισ. ευρώ.

Μια ένδειξη για το τι μπορεί να εισπράξει η Eurobank  από την πώληση αυτών των  απαιτήσεων σε εξειδικευμένα fund, αποτελεί το τίμημα που εξασφάλισε η Attiba Bank για την πώληση του πλέον προβληματικού κομματιού κόκκινων δανείων: Πήρε 8,67% επί της ονομαστικής απαίτησης.

Εκτιμάται ότι η Eurobank θα εισπράξει κάτι λιγότερο – ενδεχομένως 6% με 7% – δεδομένου ότι τα πωλούμενα δάνεια της είναι χειρότερης ποιότητας, με βασικό αρνητικό στοιχείο ότι δεν εξυπηρετούνται πέραν της 7ετίας.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δύο υποκατηγορίες-πακέτα:

  • Το πρώτο πακέτο αποτελείται από 59 χιλιάδες δάνεια, που έχουν δοθεί σε 41 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.  Είναι συνολικής ονομαστικής αξίας 643 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,1 δισ. ευρώ (μαζί με τόκους και προμήθειες). Η μέση διάρκεια καθυστέρησης ανέρχεται σε 7, 8 έτη. Το 33% του χαρτοφυλακίου είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 9 ετών, ενώ τα περισσότερα σταμάτησαν να εξυπηρετούνται την περίοδο 2008-2011.
  • Το δεύτερο περιλαμβάνει 161 χιλιάδες μικροδάνεια (5.400 ευρώ κατά μέσο όρο), ονομαστικής αξίας 880 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,72 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί σε 73 χιλιάδες δανειολήπτες. Περίπου ένα στα 4 σταμάτησε να εξυπηρετείται πριν το 2004, το 47% μεταξύ 2004-06 και το 29% μετά το 2007.

Ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί από εξειδικευμένα funds, με εμπειρία στη συλλογή απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορισθεί, οι υποψήφιοι αγοραστές θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο τέλος Ιουνίου και να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις αρχές Αυγούστου.

61 σχόλια σχετικά με το “«Πετάει τα σκουπίδια» η Eurobank, τελευταία ευκαιρία για οφειλέτες”

    1. Και τα funds, αν δεν υπάρχει εξασφάλιση, δεν θα καταφέρουν κάτι περισσότερο. Η ρύθμιση θα συνέφερε εμένα εχω οφειλές 35000 και θα ξεκαθαριζα με 3500. Αν τα είχα.

  1. Αρχικό κεφάλαιο 12 χιλιάδες για 3 κάρτες και ένα ανοιχτό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις στη Eurobank. Δεν έχω δώσει ούτε ένα ευρώ τα τελευταία 6 χρόνια. Με τα πανωτόκια και λοιπές κλεφτοχρεώσεις με ενημέρωσαν τη Δευτέρα (δήθεν δικηγορικό γραφείο Ανδ/λου) ότι το συνολικό ποσό έχει φτάσει τις 24 χιλιάδες. Μου πρότειναν εξόφληση με εφάπαξ καταβολή 3,800 χιλιάδων ευρώ.Επειδή τους είπα ότι δεν υπάρχουν τόσα χρήματα, μου έκαναν πρόταση για καταβολές 77 ευρώ για 84 μήνες. Τους αντιπρότεινα ότι το ανώτερο που μπορώ να δίνω είναι 30 – 35 ευρώ το μήνα. Δεν τα βρήκαμε αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθουν. Αυτό που δεν ξέρω είναι 1ον, αν έχει η τράπεζα δικαίωμα να εκδόσει διαταγή πληρωμής μετά από τόσα χρόνια και δεύτερον, μην τυχόν και έχουν διαγραφεί αυτά τα δάνεια. Κάθε γνώμη ή πρόταση από την παρέα μας είναι ευπρόσδεκτη.

    1. Προσωπικά έχω μια μικρή επιφύλαξη κατά πόσο μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής ή αγωγή για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα από καταγγελία σύμβασης μετά από παρέλευση 5ετίας. Βασίζομαι στο άρθρο 250 του αστικού κώδικα που μεταξύ 18 περιπτώσεων αναφέρει ότι: “Σε πέντε χρόνια παραγράφονται οι αξιώσεις:…15. των τόκων, χρεολύτρων και μερισμά­των,”
      Ότι δεν αναφέρεται ρητά στον ακ250 παραγράφεται στην εικοσαετία σύμφωνα με τον ακ249.

      Φιλόλογος δεν είμαι, ούτε και νομικός, έχω όμως την εντύπωση οτι η λέξη χρεόλυτρο ή χρεώλυτρο είναι συνώνυμη με το χρεολύσιο. Με τον όρο χρεολύσιο, (ή χρεωλύσιο), χαρακτηρίζεται κάθε ισόποση δόση που καταβάλλεται προς τμηματική εξόφληση δανείου. Να, βρήκα και τον όρο Σύμβαση τοκοχρεωλυτικού δανείου…..

      Αντίθετα, η διαταγή πληρωμής έχει ισχύ 20 χρόνια. Ψάχνοντας το διαδίκτυο, υπάρχει μια νεφελώδης κάλυψη σχετικά με την παραγραφή δανείου άνευ διαταγής πληρωμής.
      Επίσης να έχεις υπόψη σου οτι οι τράπεζες προχωρούν σε μονομερή μετατροπή της σύμβασης χωρίς να σε ενημερώσουν, οπότε η πενταετία μπορεί να μετατίθεται συνεχώς….

      1. Σ’ ευχαριστώ Νίκο για την απάντηση. Έχω μία άκρη μέσα στη Eurobank. Θα προσπαθήσω από εκεί να δω τί ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια/κάρτες μου. Πιο πολύ με ενδιαφέρει μην τυχόν έχουν διαγραφεί λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων και πιαστώ μ@λ@κ@ς.

        1. Εδώ θα έπρεπε να απαντήσει ένας νομικός ως προς την ερμηνεία του όρου χρεώλυτρα. Κάνοντας όμως μια αναζήτηση στο google, παρατηρώ μια ύποπτη σιωπή. Έχω τρία προιοντα που καταγγέλθηκαν το 2009 και μόνο για ένα έχω λάβει διαταγή πληρωμής… οπότε θα με ενδιέφερε μια απάντηση….

          1. δυστυχώς το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έθεσα το ερώτημα και που συνήθως είναι λαλίστατο, εδώ σιωπά…. κάνοντας μια αναζήτηση στο ιντερντετ βρήκα λίγα σκόρπια πράγματα, πχ 20ετή παραγραφή μετά από έκδοση διαταγής πληρωμής.
            Βρήκα όμως και το ακόλουθο:
            “Η εκ δανείου απαίτηση παραγράφεται σε μία εικοσαετία από τότε, που το δάνειο έγινε απαιτητό (Εφ. Αιγ. 71/1969)”
            Το δάνειο γίνεται μεν απαιτητό με το εξώδικο με το οποίο μας κοινοποιείται η καταγγελία του….δεν αποτελεί όμως εκτελεστό τίτλο όπως η διαταγή πληρωμής….Εδώ χρειάζεται η διευκρίνιση…

      2. Η απαίτηση απο δάνειο παραγράφεται στην εικοσαετία. Στην πενταετία υπάγονται άλλες οφειλές πχ κοινόχρηστα, δεκο, ακόμα και η εφορία αν και για αυτην παλευουν να βρουν τροπους να παραγράφει αξιώσεις μετα απο μεγαλύτερα διαστήματα.

    2. εμενα καρτες στην euro….με 15000,6000,6000,ανοιχτο δανειο 9000,αλλο δανειο στις 6500….μετα απο περιπου 6 χρονια καμιας καταβολης,μου λενε οτι με τους τοκους και δικηγορικα εξοδα εχουν φτασει τα χρωστουμενα στισ 85000 … και μια ζωη μου λενε …ρυθμιση ,δοσεις και δωσε εκκαθαριστικο και ελα απο την τραπεζα να βρουμε λυση…και μια ζωη τους λεω καντε μου προταση ενα εφαπαξ ποσο …5000 ,δεν μπορει αλλες τραπεζες τηλεφωνικα να μου ζητανε 2.800 για 35.000 ευρω και σεις να μην μιλατε ποτε για εφαπαξ καταβολη…με αυτα και με αυτα πριν κανα μηνα μου προτειναν 20000…..την προηγουμενη εβδομαδα το πηραν πισω και …παλι απο την αρχη ….αρχιζουν να λενε τα γνωστα ρυθμιση και δοσεις

  2. Καλησπέρα…

    τελευταία έχουν σταματήσει οι Τράπεζες (εισπρακτικές) να ενοχλούν… αλλά σήμερα διαπίστωσα ότι έχω “επιστολή”… και τι έλεγε η επιστολή από την πολυαγαπημένη ALPHA BANK… ?

    ότι εγώ συμφώνησα με την Τράπεζα (δεν έλεγε τον τρόπο, τόπο και πώς) να αποπληρώσω οφειλή με δόσεις που αρχίζουν από τον επόμενο μήνα… και αρχίζουν από 50€/μηνα ώς την τελευταία 350€ για 8200 κεφάλαιο με προσαυξήσεις έχει φτάσει τις 14000… στο καταπληκτικό επιτόκιο 8,90% πάνω στα πανωτόκια… Φαντάζομαι η τράπεζα το πρασινίζει για δικούς της λόγους…

    εγώ όμως ποτέ δεν συμφώνησα και μίλησα με κανέναν γιατί τους έχω γραμμένους… πως μπορώ να το εκμεταλλευτώ αυτό;;;… και γενικότερα τι μπερδέματα θα έχω (πάντως φαινόταν η επιστολή με Α/Α που σημαίνει ότι έγινε σε πολλούς όχι σε μένα μόνο).

    υπενθ. ότι δεν έχω να χάσω τίποτα απολύτως… 🙂

    1. Αυτόματο πρασίνισμα δανείου είναι, στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους που επιβάλλει η ΤτΕ.

      1. Το κατάλαβα αυτό.. αλλά μήπως μπορώ να το εκμεταλλευτώ λέγοντας… οτι χρησιμοποιούν το όνομα σε συμφωνίες που δεν έγιναν… ?

          1. ΟΧΙ δεν με διευκολύνει μου βάζει τους ΤΟΚΟΥΣ του οποίους δεν αποδέχομαι στο κεφάλαιο και τους ξανατοκίζει με 8,90%…

            από 8200—>13000€ + 8,90% – επίσης δεν παίρνει υπόψη της ότι εγώ έπαθα π.χ. ζάχαρο από την στεναχώρια μου – η μάνα μου εγκεφαλικό την ώρα που το είδε διότι δεν μπορεί να με βοηθήσει να πληρώσω τις τεράστιες δόσεις..

            και το καλύτερο ότι ΕΓΩ συμφώνησα – εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου πουθενά πλέον και αρνούμαι οποιαδήποτε σχέση με ΤΡΑΠΕΖΑ !

            αυτοί νομίζω ότι είναι αρκετά σοβαροι λόγοι για μια αποζημίωση.

          2. δεν χάνεις τίποτα να πάρεις αύριο πρωι τηλέφωνο στο 1520 τη γενική γραμματεία καταναλωτή και να ρωτήσεις αν μπορείς να κάνεις κάτι. Το να βάζει λόγια στο στόμα σου οτι συμφώνησες να βάλεις θηλιά στο λαιμό σου…ισούται με πλαστογραφία κατά τη γνώμη μου….

  3. Παιδιά συγχαρτήρια για την εξαιρετική σας δουλειά….χρόνια ολόκληρα ενημερώνομαι απο εσάς και εχω να πω μόνο τα καλύτερα…έχω μια ερώτηση , όλο μας λένε για τα funds και τα funds που θα αγοράσουν τα δάνεια και θα έρθει ο κατακλυσμός……τελικά σε όσους δεν έχουν περιουσία τι μπορούν να μας κάνουν αυτά τα funds για να τους πληρώσουμε??? μπορούν να μας εκβιάσουν ?? να μας αρπάξουν τα παιδιά απο το σχολείο ??? να βάλουν μπράβους να μας σαπίσουν στο ξύλο ???? τι θα μας κάνουν αυτά τα funds τελικά εμάς που δεν πληρώνουμε???? σας ευχαριστώ πολύ !!

    1. πίστεψέ με, αν μπορούσαν θα έκαναν όλα τα παραπάνω. Σήμερα έλαβα γράμμα από την τράπεζα οτι παραδίδει το δάνειό μου σε fund. Πέρα από το να είναι πιο πιεστικοί στα τηλεφωνήματα, ίσως μας βομβαρδίζουν με επιστολές, με κανένα εξώδικο.
      Θα μπορούσαν να διασταυρώσουν και να δουν πού δουλεύεις, αν δουλεύεις και να απαιτήσουν από τον εργοδότη μέρος του μισθού, αν και νομικά ο μισθός είναι ακατάσχετος, δεν ξέρω, εδώ είμαστε και θα δούμε

      1. Καλησπέρα σας ~ Πιστεύω πως δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα… εκτός, όπως λέτε nikos123, από το να τηλεφωνούν ή να στέλνουν επιστολές και εξώδικα. Τώρα αν θα μπουν στον λογαριασμό που λαμβάνω την σύνταξή μου, ο οποίος έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και στην Τράπεζα και στην Εφορία μέχρι του ποσού που ορίζει ο Νόμος, τι να πώ ? Θα γίνει μάχη… Αλλά όπως λέτε… εδώ είμαστε και θα δούμε…

      2. Ας μην τα τραγικοποιούμε. Εδώ το κράτος και δεν μπορει να βάλει χέρι στους μισθούς, θα βάλουν τα funds;;; Πάντως ο νόμος Κατσέλη είναι ανακούφιση από πολλές απόψεις. Σκεφτείτε το λίγο και απ’ότι νομίζω δεν χρειάζεται να έχεις ακίνητο για να ενταχθεις.

        1. Θα βάλουν χέρι και στους μισθούς. Απλά θα το κάνουν αργά αργά.
          Θυμήσου το αυτό.
          Σταδιακά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα μειώνουν το ποσό που θεωρείται ακατάσχετο.
          Επίσης, κάποια στιγμή θα καταργήσουν την προστασία των μισθών από την κατάσχεση.
          Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ΔΕΝ λύνεται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

          1. Εύχομαι να μην γίνει, αλλά γι αυτό λεω ότι όποιος έχει θέμα είναι καλό να κάνει κάτι από τώρα.

          2. σε πολλές ευρωπαικές χώρες γίνεται κατάσχεση μισθού, η τράπεζα εκδίδει διαταγή πληρωμής και απευθύνεται στον εργοδότη ή τον συνταξιοδοτικό φορέα. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μην γίνει και εδώ κάποια στιγμή, αλλιώς τα funds θα αποτύχουν οικτρά αν χρησιμοποιήσουν μόνο ενοχλητικά τηλεφωνήματα για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

          3. Επομένως δεν ισχύει το «εφόσον δεν έχω περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να με κάνουν τίποτα» γιατί όσοι χρωστάνε δεν θα έχουν ούτε να επιβιώσουν. Καλό κουράγιο τότε.

          4. Δέν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και να ζήσεις θέλουν και πολλά χρόνια μάλιστά για να είσαι πάντα “πελάτης” τους. Παντου ο μισθός κατάσχεται για διάφορους λόγους αλλα πάντα σε κάποιο ποσοστό, ανάλογα με τις αναγκές διαβίωσης. Κάνεις δέν θα σου πειράξει τον ψωρομισθό των 500-600 ευρώ αλλα άν βγάζεις πχ 1500 ευρω εκει θα ζου ζητησει πχ η εφορία ένα ποσοστό.

          5. Να κάνει τι; Διαβάζω μήνες τώρα για κούρεμα οφειλών κατά μεγάλο μέρος. Αποφάσισα μετά από κανά 2 χρόνια να απαντήσω σε κλήση εισπρακτικής σκεπτόμενος ότι μπορεί να μου προτείνουν κάτι ανθρώπινο-βιώσιμο. Μία απ τα ίδια. απλά με ενημέρωσαν ότι μπαίνει τόκος επί του συνόλου του δανείου και όσο κ αν προσπαθούσα να τους εξηγήσω δεν τους ένοιαζε, απαιτούσαν ποσό που αδυνατώ να ανταποκριθώ. Χώρια ότι το δάνειο έχει εκτοξευθεί στο διάστημα…

          6. όσο δεν τους νοιάζει αυτούς, άλλο τόσο δεν μας νοιάζει και εμάς…αμοιβαία τα αισθήματα!

          7. Δεν εννοω ρύθμιση, αλλά νόμο κατσέλη. Με τις ρυθμίσεις δεν υπάρχει σωτηρία.

      3. Στις πιό πολλες χώρες της Ευρώπης γίνεται αυτό αλλα ΠΑΝΤΑ ποσοστό του μισθού, κλιμακούμενο ανάλογα με το υψος του και τις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη. Δέν κατάσχουν άσυδοτα ότι βρούν. Εδω μπορείς να δείς τι ισχύει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Επιλέγεις απο τη δεξιά στηλη. http://ec.europa.eu/civiljustice/enforce_judgement/enforce_judgement_spa_el.htm

  4. Ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Οταν ένα fund αγοράζει ένα καμμένο δάνειο με 3% δέν το κάνει για να ξεκινήσει μετά αγώνες, φοβέρες, έξοδα επι εξόδων για αγωγές, δικαστήρια κλπ κλπ. Δέν είναι μαλάκές ούτε έχουν λεφτά και χρόνο για χάσιμο! Την κάρτα των 5000 ευρω που την αγόρασαν με 150 ευρώ θα την προτείνουν στον δανειολήπτη για 300-400-500 ευρώ και ο δανειολήπτης θα την εξοφλήσει και το fund θα έχει επιτύχει ένα κέρδος 100% και πλέον σε απόδοση σε σχέση με όσα δαπάνησε για την αγορά της κάρτας / δανείου κλπ. Ετσι γίνεται ήδη και στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Και ας μήν κινδυνολογούμε για κατασχέσεις μισθών κλπ κλπ. Σε όλα τα ευνομούμενα και πολιτισμένα κράτη ο μισθός γενικά προστατευεται γιατι έχει να κανει και με τις διακυρήξεις των δικαιωματων του ανθρωπου και όχι με απλούς νόμους υπουργείων. Φυσικά και σε κάποιες περιπτώσεις και φυσικά και στη χώρα μας κατάσχεται ένα ποσοστό μισθού, ειδικά για χρέη προς το Δημόσιο και για διατροφές. Ποτέ όμως δέν επιτρέπεται να κατασχεθεί ολόκληρος μισθός κάτω απο τα όρια που θέτει ο νόμος. Και αν αρχισουμε τώρα τα επιχειρήματα οτι σταδιακά αυτα τα όρια θα λιγοστεύουν κλπ κλπ ε εντάξει δεν μπορω να επιχειρηματολογήσω απέναντι σε απαισιόδοξες και κινδυνολογικές προβλέψεις. Αν ηταν να γίνουν τόσο αυστηρα στο μέλλον τότε γιατί ήδη κάνουν κουρέματα και διαγραφές σε δάνεια και καρτες? Θα μπορούσαν να μήν χαριζαν ουτε σεντς και να μας άφηναν να χρωστάμε για δεκαετίες και μέσω κατασχέσεων να μας άφηναν και χωρις σεντς. Δέν γίνεται όμως γιατι πολύ απλα ο κοσμος χρειάζεται να έχει χρήμα για να καταναλώνει και να κινειται καπως η ρημάδα η οικονομία για να ωφελούνται έτσι και πάλι οι τράπεζες και το κράτος. Αν μου κατάσχουν τους μισθούς πχ δυο μηνων και δέν αγοράσω τρόφιμα και φαρμακα δέν θα πεθάνω? Θα πεθάνω και τότε δέν θα έχουν δυνατότητα να μου πάρουν τίποτα στο μέλλον. Το μονο λοιπόν που μπορούν πλέον να κάνουν οι τράπεζες είναι….να προσευχονται στον Θεούλη να έχουμε την υγειά μας και να ζήσουμε πολλά-πολλά χρόνια μπάς και τους δώσουμε και κατι παραπάνω.

    1. Και εσύ έχεις την εντύπωση οτι το fund που ιδρύθηκε πριν 90 χρόνια, έδωσε 45 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ (45.000.000,00) με την ελπίδα οτι εφόσον ανταποκριθούν όλοι οι δανειολήπτες θα πάρει πίσω 130 εκατομμύρια και θα έχει κέρδος 90. Με αυτό το σκεπτικό θα είχαν φουντάρει πριν πολλά χρόνια.

      Κάνε μια αναζήτηση σε αγγλικά φόρουμς για την Intrum Justitia που εξαγόρασε τα δάνεια από την Eurobank και θα δεις οτι όχι μόνο δεν κάνει το παραμικρό σκόντο στο οφειλόμενο ποσό αλλά χρεώνει και 20 ευρώ την κάθε επιστολή-φοβέρα που αποστέλλει σε ανθρώπους που δεν μπορούν καν να βρουν πλέον το δίκιο τους συν άλλα έξοδα διαχείρισης. Το δικό μας φόρουμ μπροστά στα φόρουμς που γράφουν έντρομοι άγγλοι, σουηδοί, ελβετοί κλπ μοιάζει με καφενείο… Περαστικά μας

      1. αυτοι που λες οτι γραφουν εντρομοι ,ειναι αυτοι που τους παιρνουν τα σπιτια ,οι αυτοι που τους κατασχουν τον μισθο και δεν εχουν τιποτα στο ονομα τους?

        1. αφορά και τις δύο περιπτώσεις, αφορά ακόμα και περιπτώσεις όπου οφειλέτες ξεχρέωσαν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό που χρωστούσαν στην Τράπεζα, πχ 3000 ευρώ αλλά συνεχίζουν να χρωστάνε άλλα τόσα από “έξοδα διαχείρισης” της Intrum Justitia.

      2. Νίκο το βρίσκω υπερβολικό αυτό με τα έξοδα διαχείρισης. Δέν ξέρω απο πού το έμαθες σαν πληροφόρία. Οπως και νά χεί κάθε εταιρεία διαχέιρισης υπάγεται ως ιδιωτική εταίρία στο εκάστοτε αστικό δίκαιο κάθε χώρας. Και κάθε Ευρωπαική χώρα έχει νόμους σαν το νόμο Κατσέλη η και ακομα καλύτερους, κοινώς πτωχευτικά δίκαια για τις περιπτώσεις υπερχρεωμένων. Και μάλιστα σε καποιες χώρες οι πιστώτες είτε είναι τράπεζες είτε funds σε υποχρεώνουν με δίκη τους αίτηση να πας στο πτωχευτικό δικαστήριο. Και εκτός απο Ελλάδα νομίζω πως σχεδόν πουθενά δεν προστατευεται η κατοικία. Και οι τράπεζες στη χωρα μας σου παραφουσκώνουν το ποσο με όλα αυτα τα έξοδα διαχείρισης που περιγράφεις και τα απαιτούν ως μέρος του χρέους. Οταν όμως τελικά θα κάνουν ρύθμιση με τον πελάτη η ρυθμίση γίνεται για τα παντα και το όποιο μικρό ή μεγάλο κούρεμα θα αφορά το συνολικό ποσό. Και φυσικά η κάθε Intrum θα βγάλει κέρδος όπως και νά χει απο΄κάθε περιπτωση και με εξειδικευμένες ρυθμίσεις ανα περίπτωση. Απο έναν “καμμένο” που παίρνει το βασικό μισθό θα του ζήτησει λίγα ψιχούλα παραπάνω απο αυτα που ξοδεψε για το δάνειο τού, αντε για να σε ευχαριστήσω θα του ζήτησει και κανα δυο εικοσάρικα ακομα για τις επιστολές που θα του στείλει. Απο κάποιον όμως που εχει καλα είσοδήματα και απλώς είναι μπαταξής, θα τον κυνηγήσει για να του πάρει όσα πιο πολλά μπορεί. Και πάλι θα του κάνει προσφορές για να πληρώσει λίγότερα απο όσα του ζητούσε η τράπεζα για να τον δελέασει αλλα αυτα που θα ζήταει θα της προσφέρουν κέρδος οχι 100% αλλα 1000% και παραπάνω εφόσον θα είναι σιγουρη οτι ο άλλος μπορεί να τα δώσει. Ετσι θα υπερκαλύψει την επένδυση των 45 εκατομμυρίων που περιγράφεις. Κάποιοι θα πληρώσουν πολύ περισσότερα απο κάποιους άλλους γιατι πολύ απλά θα μπορούν να το κάνουν και αυτό θα εχει αποδειχτεί με ποικίλλους τρόπους, ακόμα και στα δικαστήρια. Αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο θα το αγοράσει με 30% και θα το προσφέρει στον δανειοληπτη με 50-60% και σε ενα προγραμμα χαμηλών δόσεων. Αν ο άλλος δεν ανταποκριθεί, θα τον ξεσπιτώσει και θα βγεί το σπιτι σε πλειστηριασμό γιατι όπως ανεφερα και πιο πάνω στα πιο πολλά κράτη δέν προστατευεται η κατοκια. Το ίδιο θα γίνει και έδω μετα το 2018 οπου θα αλλαξει ο νομος Κατσέλη και δέν θα προστατευει την κατοικία Δέν θα πολυβασιστώ στο τί λέει ο κάθε έντρομος Σουηδός στο φόρουμ γιατι καταρχήν…δέν θα καταλάβω τι γράφει, αλλα και ο κάθε άνθρωπος είναι μια ιδιαιτερη περίπτωση οσο αφορά το πώς χρεώθηκε. Το σίγουρο είναι όμως πως είτε έιναι Σουηδός, είτε Ελληνας, είτε παραγματικός ατυχήσας έιτε μπαταξης και λαμόγιο, στο φόρουμ θα έχει ένα και μοναδικό προσωπείο! Αυτο του αδικημένου φουκαρα! Και θα πλάσει ένα σωρό ιστορίες “στα μέτρα του” για να δικαιολογήσει την κατάστασή του. Και εδω μέσα ο καθένας μας θα αναφέρει διάφορες εμπειρίες με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Προσωπικά κρατάω τις εμπιρίες αυτες και τις φιλτράρω και βασίζομαι περισσότερο στο τί λέει η νομοθεσία για κάθε περιπτωση αλλα βεβαια και πιό πολύ στις προσωπικές εμπειρίες συγγενών και φίλων που έχω τη δυνατότητα να ελεγξω το υπόβαθρό και σενάριο καλύτερα και να μάθω πράγματα που ισως να μήν τολμούσαν να περιγράψουν σε ένα φόρουμ.

        1. τα ξένα funds δεν υπάγονται σε καμία νομοθεσία όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, με τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσια για τα δικηγορικά γραφεία που απολαμβάνουν και της προστασίας του ΔΣΑ.
          Ο νόμος Κατσέλη ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των δανειοληπτών σε όλη την ευρώπη,

          Γι την Intrum Iustitia και τις εξτρα χρεώσεις και τους δικούς της τόκους και για τα απειλητικά γράμματα, για όποιον θέλει, ας ρίξει μια ματιά εδώ:
          https://www.englishforum.ch/finance-banking-taxation/222259-harassement-intrum-justitia.html

          και εδώ
          http://services.completefrance.com/forums/completefrance-forums/cs/forums/2963250/PrintPost.aspx

          στην ισπανία και στην ιταλία, σου χτυπάει την πόρτα και ζητάει λεφτά:

          https://m.csmonitor.com/2007/0430/p20s01-woeu.html

          εδώ είμαστε…και θα δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε

          1. Τα ξένα funds θεωρούνται και αυτα εταιρίες διαχείρισης απαιτησεων και υπαγονται στους κανονισμούς που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Δικαιοσύνη. Παρακάτω και η νομοθεσία που διεπει τις εταιρειες αυτες είτε έχουν έδρα την Ελλάδα είτε το εξωτερικό. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/ti-problepei-polunomoskhedio-gia-kokkina-daneia.html

          2. Δεν ειναι και τιποτα τρομερό η ξεχωριστό. Αλλη μια εταιρία που λειτουργει σαν εισπρακτικη οπως αυτες που μας ενοχλουν ηδη και παιρνουν τα @@ μας. Πολλοί στο φορουμ τονιζουν οτι δεν εχουν καμμια νομική βάση πολλές απο αυτες τις απαιτησεις και η intrum ειτε απο λαθος, ειτε απο σκοπιμότητα μπας και τσιμπήσει κανενα κοροιδο στελνει τις επιστολές. Σε μια περιπτωση ενας απο τους χρηστες κατεφυγε στο δικηγόρο του και η intrum δέν τον ξαναενόχλησε. Οποτε με τον ιδιο τροπο θα τους αντιμετωπίσουμε αν τυχει και ενοχληθούμε. Η απλά αγνοώντας τους.

    2. niko123 ,manthopoulos,begar ….εχει καποιος γνωστο του δικηγορο που να μπορει να μας λυσει αυτες τις αποριες? γιατι μεχρι τωρα νομιζαμε οτι και τα ξενα φαντς να ρθουν δεν θα μπορουν να μας κανουν τιποτα και τωρα βλεπω οτι η συζητηση ολη ειναι αν θα μπορουν να μας κατασχουν τον μισθο…γιατι μεχρι τωρα ειχαμε επαναπαυθει οτι δεν μπορουν να μας κανουν τιποτα και τωρα ολοι ανησυχουμε

      1. Και τα ξένα funds να έρθουν, θα υπάγονται σε ότι ορίζει η Ελληνική νομοθεσία. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Θα μπορούν να σου πάρουν το σπίτι γιατι μετα το 2018 ο νόμος Κατσέλη αλλάζει και δέν θα προστατευεται η κατοικία, θα μπορούν να σου πάρουν ίσως και μέρος του μισθού άν αυτο επιτραπεί στο μέλλον, θα μπορούν να βγάλουν διαταγές πληρωμής και να σου κατάσχουν ότι επιτρέπεται να κατασχεθεί πχ αυτοκίνητο (οχι δεν θα σου παρουν τον καναπέ ή την τηλεόραση) αλλα δέν θέλουν να φτάσουν εκει. Αυτό που θέλουν είναι ΧΡΗΜΑ και θα σου κάνουν στην αρχή διάφορες δελεαστκές προτάσεις για να το πάρουν. Αν είσαι μπατίρης και παιρνείς το βασικό μισθό θα σου ζητήσουν λίγα. Αν ξερουν όμως οτι έχεις εισοδήματα και δέν πληρώνεις θα σε κυνηγήσουν μέχρι την κόλαση για να σου πάρουν όσα πιο πολά μπορούν….ετσι απλα. Αν ρωτήσεις δέκα δικηγόρους θα παρείς δέκα διαφορετικές γνώμες του στύλ “ναι μεν αλλα…” γιατι η φυλή τους έχει αυτό το χαρακτηριστικο να ξεγλυστρά σαν τη σουπιά και να σου αμολάει και μπόλικο μελάνι στο τελος και απο τη μαυρίλα να μην βλέπεις τίποτα. Παρόλα αυτα υπάρχουν και κάποιοι αξιόλογοι και γνώστες των τραπεζικών θεμάτων που άν τους καθήσεις χάμω με το ζόρι θα σου απαντήσουν και δυό τρία ενδιαφέροντα πραγματα.

        1. giwrgo ….εγω χρωσταω eurobank καρτες και καταναλωτικα γυρω στις 55 χιλαδες απ οτι μου λενε συν τοκων και νομικων εξοδων πρεπει να χουν φτασει γυρω στις 85.000,εθνικη μια καρτα 14.000 συν τοκους κτλ εχουν φτασει τις 40.000,αλφα 3 καρτες κανα 250000 νομιζω που ουτε ξερω ποσα εχουν φτασει με τοκους κτλ,σιτυμπανκ που πηγαν στην αλφα (ισως κανα δεκαρικο που ουτε ξερω που εχουν φτασει)…περνω 720 μισθο στο δημοσιο….οποτε αν αρχισουν ολα αυτα που διαβαζω εδω μεσα τις τελευταιες μερες,που να πω την αληθεια δεν πιστευα οτι θα γινουν ποτε αλλα για να τα λετε εκει οδηγουνται, ΑΠΛΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ FUNDS ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΜΙΣΘΟ (αν και μια διαβαζω οτι μπορουν να τον πειραξουν και μετα διαβαζω οτι “ακομα” δεν μπορουν να τον πειραξουν) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΣΥΡΟΥΝ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ…εγω δηλωνω φιλοξενουμενος στην φορολογικη δηλωση

          1. Το μισθό σου φίλε αυτη τη στιγμή δέν μπορούν να στον πειράξουν καθόλου. Κι αν ακόμα μπορούσαν όπως γίνεται σε άλλες χώρες θα γίνόταν με κάποιο κλιμακωτό τρόπο πχ μεχρι 600 ευρω δέν θα πειραζαν τίποτα, για το υπερβαλλον ποσο απο 601 μεχρι 1000 θα σου παιρναν το 30%, για 1001 μεχρι 1500 το 45% κ.ο.κ. Κατι ανάλογο γινεται σημερα με τα χρεη προς το δημοσιο αλλα για ποσα πανω απο 1250 ευρω οπου κλιμακωτα κατασχονται. Για χρεη προς τράπεζες όμως ακομα ο μισθος δεν πειραζεται όσο μεγαλος και να ειναι οποτε μην σε ανησυχει. Εξαλλου τα 720 που παιρνεις είναι έτσι κι αλλιως μικρός μισθος.

          2. nik123 kai giwrgo manthopulos …διαβασαμε τις αποψεις σας και βλεπουμε οτι ειναι εκ διαμετρου αντιθετες σχετικα με το τι θα συμβει με τα φαντς,ο ενας πιο καθησυχαστικος ο αλλος οχι και τοσο ….εγω nik123 ειμαι αυτος που σου λεγα περυσι τετοιο καιρο οτι περιμενα την πενταετια να περασει για μια μεταβιβαση υψιλης κυριοτητας που ειχα κανει στον γιο μου… και τελικα περασε η πενταετια και τωρα φτασαμε στα 6 χρονια…λες τωρα nik 123 me ta funds να ισχυσουν αλλα στην δικια μου περιπτωση και να μου πουν …πια πενταετια κ.τ.λ…..ξενο δικαιο και τετοια…

          3. όχι…εσύ ξέχασέ το,,,αυτό πέρασε οριστικά, τέλος. Από εδώ και πέρα, έτσι και περάσει το δάνειό σου στην Intrum Iustitia, να περιμένεις βομβαρδισμό από επιστολές στο γραμματοκιβώτιό σου με τα στοιχεία του αποστολέα ορατά, όπου μαζί με τους τόκους θα προσθέτουν και δικές τους χρεώσεις. Διαβάζω κάτι άρθρα και γελάω όπου μερικοί περιμένουν τα funds λες και είναι ο Μεσσίας. Σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται δεν χαρίζουν ούτε σεντ και θα δείξουν το σπλαχνικό τους πρόσωπο εδώ,…
            Σε περίπτωση που ο νόμος για την πενταετία αλλάξει κάποια στιγμή, εσένα δεν σε επηρεάζει επειδή τέτοιοι νόμοι δεν έχουν αναχρονική ισχύ και σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά δικαστήρια πασχίζουν για αποσυμφόρηση οπότε δεν αποκλείεται η πενταετία να γίνει τριετία.
            Αυτό αντιθέτως που φοβάμαι οτι μπορεί να αλλάξει είναι να μειωθεί το ακατάσχετο σε μισθούς και συντάξεις.
            Η Intrum Iustitia για παράδειγμα στο εξωτερικό, μόλις βγάλει διαταγή πληρωμής, επικοινωνεί με τον εργοδότη του δανειολήπτη και του λέει οτι θέλουμε το 10 τοις εκατό ή και παραπάνω, εξαρτάται από το ύψος του μισθού. Κατάσχεση εις χείρας τρίτου με άλλα λόγια αφού ο μισθός είναι στο όνομα του χρεωμένου.

          4. ευχαριστω , με καθησυχασες,γιατι ειχα αρχισει να βλεπω εφιαλτες…..και εγω δεν νομιζω οτι αν αλλαξει, να εχει αναχρονικη ισχυ….. Και εγω τα διαβαζω αυτα τα αρθρα niko123 ,αλλα στην Κυπρο ακουγεται οτι ετσι εκαναν ,δηλαδη οτι οντως ζητησαν λιγα τα φαντς ,μαλιστα στον αντ1 που ειχαν καλεσει τον τσακαλωτο πριν 2 εβδομαδες ,του εκαναν την ερωτηση…εφοσον θα πουληθυν εξευτελιστικα σε φαντς γιατι δεν τα πουλατε στους πολιτες οπως εγεινε και στην Κυπρο? και αυτος απαντησε οτι αυτο δεν γινετε, γιατι μετα ολοι θα σταματουσαν να πληρωνουν…φυσικα δεν μας ειπε, γιατι αφου εγινε στην Κυπρο ,δεν μπορει να γινει και εδω…μπορει οντως να εγεινε ετσι στην Κυπρο ,αλλα σε αλλες χωρες οπως μας λες και συ που μπαινεις σε ξενα φορουμ, να μην χρησιμοποιηθηκε αυτο το μοντελο.

          5. Οσο αφορά το σπίτι και την κυριότητα θα συμφωνήσω με τον nikos123 δέν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος μετά την πενταετία. Για κατασχέσεις ποσοστού μισθού κλπ μπορεί στο μέλλον να συμβεί σε κάποιο βαθμό, όχι όμως γιατι θα το ζητά η κάθε Intrum, αλλα μόνο γιατί θα το ζητά η εθνική νομοθεσία, άν και μόνο αυτή αλλάξει προς το αυστηρότερο.

          6. μακαρι ετσι να να ναι με την πενταετια…οσο για τα κουρεματα εμενα ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ μου προτεινε η εθνκη ,για χρεος καρτας που εχει φτασει τις 38000 ,2 χιλιαρικα και κατι και εφυγες…..πιστευω θα δουμε πολλα κουρεματα μεχρι τον Δεκεμβρη λιγο πριν τα πουλησουν στα φαντς

  5. “Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται…”

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση και πραγματικά δεν ξέρω εάν χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση η συνδρομή ενός δικηγόρου , τραπεζικού ,οικονομολόγου ,λογιστή , πολιτικού …ενός κλόουν , ή ενός μάγου “άστρα και όραμα ” για όλο αυτο το τσιρκο που ζούμε.Φυσικά δική μου άποψη και σέβομαι στο έπακρο τις απόψεις των συνομιλητών .

    Προσωπικά , μια συμβουλή του Διογένη του κυνικού για το τι θα μπορούσα να πώ στον σαράφη -φάουντ-εισπράκτορα , θα μου ήταν πολύ χρήσιμη . “Κανε άκρη μου κρύβεις τον ήλιο”. “Ετσι πες τους “, θα με συμβούλευε υποθέτω .
    Ο μόνος τρόπος που ειλικρινά με κανει να ξεκινώ μια καινούργια ημέρα , με όρεξη , να τα φερω εις περας και για όσο περας ….ειναι απλά να τους αγνοώ και να κοιτάω την αποστολή μου για το πως θα γινει καλυτερα η δουλειά μου και η επιβίωσή μου . Περα απο απο το προσωπικό μου στοχο , προσπαθώ να αντιμετωπίζω τα σαραφο-ταλιμπάνια της αγοράς με τεχνικά μεσα , κολ Μπλόκερς , αδιαφορία , κραξιμο, ,χιουμοράκι .Αλήτικα ρεμπετικα ,άτακτα και με αυτοσχεδιασμό . Οχι από θέση . Από ανάγκη . Το πολιτικό προσωπικό τους και οι καθε λογής θεσμοθετημένες εξουσίες τους με διδαξαν και εγω ειμαι ο καλος μαθητής τους . Τιμώ τους δασκάλους μου .
    Ο “λύκος” χαίρεται και παντα θα χαίρεται γιατι αυτό που συζητιέται χρονια τωρα σε τουτο αλλα και αλλα φορουμ , δεν προκειται να κοινοποιηθει μαζικα .Το ρολο τον αναλαμβάνει ο αφεντης και η παρέα του .Αυτός θα μας πει , ποτε που και πως . Χαιρεται γιατι οι ” κανονιές ” του δελτίου των οχτω πιανουν τόπο . “Θα σε κάνουν , θα σε ράνουν” . Δεν ειναι νέο . Ειναι παλιό . Η απειλή και η τρομοκρατία ειναι ανέξοδο μεσο επιβολής και κυριαρχίας . Με μιά διαφορά . Εάν “ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται ” οχι τοπο δεν πιάνει η απειλή , αλλά θα δεις τον απειλούμενο να τραγουδάει στη βροχή “dancing in the rain” σε διασκευή πυρρίχιου με λύρα ποντιακή στα φόρτε της .
    Τον χορό αυτόν ,εγω θα τον χορευω στο ρυθμό και στη διάθεση που εγω αποφασίζω. Είτε Γραικό ειναι το φάουντ , είτε ξενο , (που ειναι το ίδιο αλλά δεν με νοιάζει ) . “Δικαίωμααα…” που λενε στο ποκερ , στο μπαρμπούτι και στη οικονομία της τσόχας. Είτε Γραικό ειναι το φάουντ , είτε ξενο , (που ειναι το ίδιο αλλά δεν με νοιάζει ) εγω θα απαντώ στη γλωσσα που με διδαξαν. Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος . Με το ηχόχρωμα του μεγαλου Μίμη Φωτόπουλου. Γιατι δεν έχω τιποτα να χάσω παρα ενα οικόπεδο 2Χ1 οταν ερθει ή ωρα .Και μεχρι να έρθει , εγω θα αποφασίσω εάν θα ειναι παίζει πυρρίχιο ή μοιρολόι .

    1. αρη ωραια τα ειπες…ετσι ακριβως ειναι οπως τα ειπες για καποιον που δεν εχει να λαμβανει μισθο και ισως εχει και ενα οικοπεδακι οπως εσυ και δεν τον πολυνοιαζει τι θα γινει (ειτε επειδη δεν πουλιεται αυτη την στιγμη,ειτε επειδη δεν πιανει πολλα λεφτα κ,τ,λ} ΚΑΙ απο την στιγμη φυσικα που δεν εχει κατι αλλο στο ονομα του….αν ομως εισαι και συ μισθωτος και αρχισουν καποια στιγμη αυτα που λεει ο nikos123 τοτε να δουμε τι τραγουδι θα λεμε και συ και γω και ολοι μας…..

      1. Επειδή έχουμε μπερδευτεί και φυσικά ανησυχούμε: Αν όντως τα funds μπορούν να κατάσχουν μισθό, γιατί δεν έκαναν το ίδιο και οι τράπεζες; Αυτό που συζητάται λοιπόν είναι κατά πόσο ένα fund μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα παρακάμπτοντας την ελληνική νομοθεσία και το ακατάσχετο των 1250; (ας τοποθετηθεί κάποιος σχετικός, δικηγόρος ίσως, που να γνωρίζει). Γιατί αν συζητάμε θεωρίες ότι στο μέλλον θα κατέβει το ακατάσχετο, θα μπορούσαν και οι τράπεζες να περιμένουν αυτή τη στιγμή και να πάρουν απ το μισθό το 100% και όχι το 3% ή όποιο ποσοστό τα έδωσαν, αν τα έδωσαν, τέλος πάντων.

  6. δυο ερωτησουλες εχω και οποιοι γνωριζουν ας μου απαντησουν….οταν πουλανε μια καρτα στα φαντ,την πουλανε μαζι με τοκους,δικαστικα εξοδα κτλ η την πουλανε στο αρχικο ποσο που την ειχε παρει ο πελατης? και η δευτερη ερωτηση… αν ερθει συστημενο,δηλαδη εχει αφησει χαρτακι το ταχυδρομειο οτι υπαρχει κατι για μενα στο ταχυδρομειο και εγω δεν παω να το παρω….υπαρχει περιπτωση αυτο να ειναι διαταγη πληρωμης,εξωδικο,καταγγελια? αν ηταν διαταγη πληρωμης δεν θα πηγαινε και στο αστυνομικο τμημη και μετα η αστυνομια θα φροντιζε να με βρει και να μου την φερει σπιτι? αν ηταν εξωδικο? αν ηταν καταγγελια?

    1. η Eurobank πούλησε κάρτες στην Intrum στο 3% της αξίας τους συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων. Άρα αν εσύ για παράδειγμα χρώσταγες μαζί με τόκους και τυχόν δικαστικά έξοδα 10 χιλιάρικα, το fund το αγόρασε για 3 κατοστάρικα.
      Το συστημένο δεν σε υποχρεώνει κανείς να το παραλάβεις και δεν έχει καμία νομική ισχύ.
      Διαταγή πληρωμής και καταγγελία (με εξώδικο) παραδίδεται μόνο με δικαστικό επιμελητή.
      Πιθανόν να πρόκειται για ενημέρωση από τράπεζα οτι πούλησε την κάρτα σου και μεταβίβασε τα προσωπικά σου δεδομένα ώστε να μπορείς να φέρεις αντίρρηση, ή κάποιο γράμμα από δικηγορικό γραφείο που λέει σώνει και καλά οτι αν μέσα σε 5 μέρες δεν πληρώσεις θα κινηθεί δικαστικά.

      1. ευχαριστω για την απαντηση….οχι δεν ηταν απο δικηγορικο γραφειο,γιατι πηγα στο ταχυδρομειο σε μη ωρα αιχμης και ρωτησα την υπαλληλο αν μπορει να δει και να μου πει, απο που ειναι…. και το ειδε και μου ειπε οτι ειναι απο την γιουρομπανκ…και δεν το πηρα….αλλα οντως δεν μου περασε απο το μυαλο οτι θα μπορουσε να ειναι για μεταβιβαση των δεδομενων μου και για το οτι θα μπορουσα να φερω αντιρηση….αυτο ομως δεν θα μπορουσε να το στειλει και με απλο ταχυδρομειο η οχι? και η αντιρρηση που θα μπορουσα να φερω ποια θα ηταν? να φανταστω οτι να περασω απο υποκαταστημα να δηλωσω γραπτως την αντιρρηση μου?

        1. εμένα μου το έστειλαν με απλό ταχυδρομείο. Δεν χρειάζεται να περάσεις από υποκατάστημα, μπορείς να τους απαντήσεις με συστημένο ή και online στην ιστοσελίδα της τράπεζας οτι βάσει του αρ. 13, Ν. 2472/1997 φέρεις αντίρρηση και οτι δεν συναναινείς στη μεταφορά προσωπικών δεδομένων.

          Άρθρο 13

          Δικαίωμα αντίρρησης

          1. Το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα να προβάλλει οποτεδήποτε αντιρρήσεις για την επεξεργασία δεδομένων που το αφορούν. Οι αντιρρήσεις απευθύνονται εγγράφως στον υπεύθυνο επεξεργασίας και πρέπει να περιέχουν αίτημα για συγκεκριμένη ενέργεια, όπως διόρθωση, προσωρινή μη χρησιμοποίηση, δέσμευση, μη διαβίβαση ή διαγραφή. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει την υποχρέωση να απαντήσει εγγράφως επί των αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών. Στην απάντησή του οφείλει να ενημερώσει το υποκείμενο για τις ενέργειες στις οποίες προέβη ή, ενδεχομένως, για τους λόγους που δεν ικανοποίησε το αίτημα. Η απάντηση σε περίπτωση απόρριψης των αντιρρήσεων πρέπει να κοινοποιείται και στην Αρχή.

          2. Εάν ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εμπροθέσμως ή η απάντησή του δεν είναι ικανοποιητική, το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Αρχή και να ζητήσει την εξέταση των αντιρρήσεών του. Εάν η Αρχή πιθανολογήσει ότι οι αντιρρήσεις είναι εύλογες και ότι συντρέχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης του υποκειμένου από την συνέχιση της επεξεργασίας, μπορεί να επιβάλλει την άμεση αναστολή της επεξεργασίας έως ότου εκδώσει οριστική απόφαση επί των αντιρρήσεων.

          3. Καθένας έχει δικαίωμα να δηλώσει στην Αρχή ότι δεδομένα που τον αφορούν δεν επιθυμεί να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από οποιονδήποτε, για λόγους προώθησης πωλήσεως αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Η Αρχή τηρεί μητρώο με τα στοιχεία ταυτότητας των ανωτέρω. Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των σχετικών αρχείων έχουν την υποχρέωση να συμβουλεύονται πριν από κάθε επεξεργασία το εν λόγω μητρώο και να διαγράφουν από το αρχείο τους τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.

          1. το θεμα niko123 ….ειναι oτι αν εγω δεν συναινεσω για την μεταφορα προσωπικων δεδομενων …αυτοι δεν θα τα μεταβιβασουν???? το βρισκω κομματακι δυσκολο , καθοτι σιγουρα θα μου απαντησουν…. οτι “δεν γινεται να μην μεταβιβαστουν καθοτι χρωστας καρτες και δανεια οποτε πρεπει να ειναι σε επικοινωνια μαζι μας”…ετσι δεν ειναι? και να σου πω κατι ,δεν με νοιαζει για τα τηλεφωνα ,επειδη τα εχω αλλαξει χρονια και εχω μια καρτα μονο για τις τραπεζες,οποτε αν θελω το σηκωνω το τηλεφωνο ….αλλα με νοιαζει για τον χωρο εργασιας μου…δηλαδη μην παιρνουν εκει τηλεφωνα κτλ

          2. ένας παραπάνω λόγος να τους απαντήσεις λέγοντας οτι βάσει αυτού του νόμου τους απαγορεύεις να επικοινωνούν στο χώρο εργασίας. Αν υπάρχει συγκεκριμένο άτομο που απαντάει στο τηλέφωνο στην εργασία, πες του να τους πει οτι δεν εργάζεσαι πλέον εκεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *