Πιο βαθιά στον «κάδο των αχρήστων» η Κύπρος από την Standard & Poor΄s

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, πιο βαθιά στην περιοχή “junk”, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, επισημαίνοντας πως η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την απόφαση υποβάθμισης του Αυγούστου.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο είναι “B”, πέντε βαθμίδες κάτω από το όριο της κλίμακας “junk”, ενώ η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η S&P είχε υποβαθμίσει την Κύπρο σε “ΒΒ”.

Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί το κρίσιμο δανειακό πακέτο, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μία σοβαρή τραπεζική κρίση, την επιδείνωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης αλλά και την έκθεση στη δημοσιονομική και οικονομική κρίση της Ελλάδας.

Η περαιτέρω υποβάθμιση είναι πιθανή εάν οι χρηματοδοτικές πιέσεις κλιμακωθούν, σημειώνει η S&P.

Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση της S&P ακολουθεί μια εβδομάδα περίπου μετά την υποβάθμιση της Κύπρου και από τον οίκο Moody΄s κατά επίσης τρεις βαθμίδες, πιο βαθιά στην περιοχή “junk”. Η Moody΄s είχε επικαλεστεί τις τεράστιες δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Σε junk βρίσκεται η Κύπρος και από τον οίκο Fitch, ο οποίος την είχε υποβαθμίσει σε ΒΒ+ τον Ιούνιο.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *