Πλειστηριασμοί – Ακίνητα: «Κλειδώνει» ο νόμος για το μεταβατικό καθεστώς προστασίας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη θωράκιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς από τον τρέχοντα μήνα ανεβάζουν στροφές οι πλειστηριασμοί χωρίς δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό, αναμένει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» στο τέλος Ιουνίου και για έως 15 μήνες, μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το μεταβατικό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον Φεβρουάριο.

Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων είναι μεταξύ 3.000-5.000 οφειλετών που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια (άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α’ 74).) και εφόσον έχει εκδοθεί μετά από αίτησή τους βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει καταβάλλεται από τον οφειλέτη δόση προς τον πιστωτή (τράπεζα, servicer, σύνδικο) που καθορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα.

Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα τη σύνθεση. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

Τι πρέπει να κάνουν οι ευάλωτοι

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *