Πλειστηριασμοί ακινήτων: Ποια «σφάλματα επί της διαδικασίας» μπορεί να τους ακυρώσουν

Από το καλοκαίρι του 2021 οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανήλθαν! Εκατοντάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί διεξάγονται ηλεκτρονικά κάθε εβδομάδα και μάλιστα με νέες «διευκολύνσεις» για τους πιστωτές.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι διαδικασίες εκτέλεσης επιταχύνονται και οι τράπεζες μπορούν πλέον να «σκοτώνουν» τα ακίνητα που «βγαίνουν στο σφυρί» ρίχνοντας αυτόματα τις τιμές. Οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν πως αν ένα ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό δεν έχει αγοραστικό ενδιαφέρον η τιμή του θα πέφτει αυτόματα και χωρίς δικαστική διαδικασία.
Όμως οι δανειολήπτες έχουν ακόμα στην διάθεση τους ορισμένα όπλα που μπορούν να «σώσουν την κατάσταση» κυρίως στην αρχή της διαδικασίας εκτέλεσης. Πρόκειται για… «σφάλματα» της διαδικασίας πριν τον πλειστηριασμό που μπορούν να ακυρωσουν την εκτελεση της πράξης. Τα όπλα αυτά παρουσιάζει και εξηγεί η δικηγόρος παρ’Α.Π. Αναστασία Μήλιου τονίζοντας αρχικά πως η ηλεκτρονική διεξαγωγή των πλειστηριασμών μας δείχνει τα εξής: α) ελαχιστοποιούνται οι λόγοι ακυρότητας του πλειστηριασμού λόγω πιθανών πλημμελειών στη διεξαγωγή του και β) ότι ο οφειλέτης μπορεί να γνωρίζει τους υποψήφιους πλειοδότες δύο ημέρες τουλάχιστον πριν τον πλειστηριασμό (και άρα να γνωρίζει και την τυχόν έλλειψη αυτών το οποίο συνεπάγεται συνήθως και το άγονο του πλειστηριασμού).

Επίσης από το φθινόπωρο έγιναν αλλαγές για μια ακόμα φορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με βασικότερες εκείνες που αφορούν την διαδικασία των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των ακινήτων. Άλλαξαν οι προσθεσμίες πιο σύντομες για όπου πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός, και το αντίθετο για τα υπόλοιπα.

Το βασικότερο όμως, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι αφαιρούνται για μια ακόμα φορά από τους πολίτες και δη τους δανειολήπτες σημαντικά αμυντικά δικονομικά όπλα. Στις προηγούμενες αλλαγές είχε καταργηθεί το άρθρο που αφορούσε το δικαίωμα του οφειλέτη να αιτηθεί την αναστολή της κατάσχεσης όταν αυτή άρχιζε, τεράστιο πλεονέκτημα για τους πιστωτές που δρούσαν ανενόχλητοι στην συνέχεια. Τώρα αν και το άρθρο αυτό επανήλθε δεν ισχύει για τα ακίνητα (!)

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *