Πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία προ των πυλών

Αν ανατρέξει κάποιος στη ιστοσελίδα αναγγελιών των πλειστηριασμών που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει μόνο δυο πλειστηριασμούς. Πρόκειται για αριθμό δυσανάλογο με τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τους περίπου 971.429 στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Στην πραγματικότητα, τα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές προς το δημόσιο έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες διότι κατέληγαν σχεδόν όλοι άγονοι. Ο λόγος; Η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ήταν η αντικειμενική αξία των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, στην οποία ουσιαστικά κανείς δεν ήταν ενδιαφερόμενος να αγοράσει.

Το ζήτημα απασχόλησε θεσμούς και οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και κατέληξε σε διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του περασμένου Μαϊου, η οποία ευθυγράμμισε το καθεστώς διενέργειας των πλειστηριασμών για τις απαιτήσεις μεταξύ ιδιωτών με το καθεστώς διενέργειας των πλειστηριασμών για τις απαιτήσεις του δημοσίου από ιδιώτες. Έγινε τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την οποία ορίστηκε ότι η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών που διενεργεί το δημόσιο για να εισπράξει απαιτήσεις του από φορολογούμενους θα είναι η εμπορική τιμή και όχι η αντικειμενική που ίσχυε πριν.

Μόνο που η σχετική αλλαγή παραμένει, προς το παρόν, στα χαρτιά καθώς προβλέπεται η έκδοση απόφασης από τη φορολογική διοίκηση η οποία θα ορίζει τη διαδικασία υπολογισμού της εμπορικής τιμής. Η έκδοση αυτής της απόφασης είναι ένα από τα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένεται να εκπληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν και ημέρες.

Με την έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται ένα μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς έχει συσσωρευτεί σημαντικό στοκ κατασχεμένων ακινήτων από οφειλέτες του δημοσίου. Παράλληλα αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η διενέργειά τους, όπως γίνεται σήμερα με τους πλειστηριασμούς που πραγματοποιούνται στα Ειρηνοδικεία.  Στη φορολογική διοίκηση εκτιμούν ότι με το νέο τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές και θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα.

Τη διενέργεια πλειστηριασμών με βάση τις εμπορικές αξίες προανήγγειλε ουσιαστικά η ΑΑΔΕ και με απάντησή της σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *