Πληθαίνουν οι κατασχέσεις μισθών – ενοικίων

Βγάζουν τα μεγάλα όπλα για εισπράξουν

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα της φοροδιαφυγής το υπουργείο οικονομικών και προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί, από τα ληξιπρόθεσμα χρεών πάνω 41 δισ. που «λιμνάζουν» στις εφορίες επεκτείνει το μέτρο των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, σε μισθούς και ενοίκια.

Με την δυνατότητα που παρέχεται πλέον για άρση του τραπεζικού απορρήτου το υπουργείο οικονομικών έχει δώσει αυστηρές εντολές στις εφορίες να προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ώστε να παρακρατείται μέρος από την μισθοδοσίας των μεγαλοοφειλετών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιδιώκει να εισπράξει και ενοίκια για ακίνητα που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες που αρνούνται να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορίας.

Στόχος είναι να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία καθώς η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού φθάνει τα 4,5 δίσ. ευρώ. Με εγκύκλιο, που απέστειλε σε όλες τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών, ζητεί να ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα, ώστε να εισπραχθεί ως το τέλος του χρόνου, το 20-30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία ξεπερνούν τα 41 δισ. ενώ την ίδια ώρα 178.000 υποθέσεις παραβάσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα στα αρχεία των εφοριών.

Τις τελευταίες ημέρες, πληθαίνουν οι καταγγελίες από τους φορολογουμενους ότι ορισμένοι διευθυντές εφοριών ζητούν από τις τράπεζες τα ποσά καταθέσεων που έχουν σε αυτές οφειλέτες του δημοσίου και μέρος αυτών, δεσμεύεται υπέρ της εφορίας. Επίσης ενημερώνουν επιχειρήσεις δημόσιες και μη, να παρακρατούν υπέρ του δημοσίου τουλάχιστον το 1/4 των αποδοχών των εργαζομένων τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ταυτόχρονα το δημόσιο κατάσχει και τα ενοίκια «εις χείρας τρίτων», πριν δηλαδή οι οφειλέτες τα εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους. Οι ενοικιαστές κατοικιών που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου θα κληθούν με επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν το τίμημα του ενοικίου σε λογαριασμό του Δημοσίου.

Στη «μάχη» της είσπραξής των οφειλών μπαίνουν και ιδιωτικά λογιστικά γραφεία, με κύριο στόχο 14.700 μεγαλοφειλέτες του δημοσίου, που χρωστούν στο κράτος 37 από τα 41 δισεκατομμύρια, καθώς ελάχιστες εφορίες, όπως η εφορία Ψυχικού έπιασαν ή ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *