Πληρωμές με ομόλογα αντί για μετρητά

Η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία αναγκάζει το Δημόσιο να προχωρήσει σε εναλλακτικά τρόπο διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται, σε προμηθευτές του δημοσίου, να αποπληρωθεί μέρος των οφειλών με κρατικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια, όπως έχει γίνει και στην περίπτωση των χρεών που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές του.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εξοφλήσει χρέη των νοσοκομείων ύψους 5,36 δισ. ευρώ (για τα έτη 2007, 2008, 2009) με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου. Το μοντέλο αυτό παρουσιάζεται ως πρόταση και προς ιδιώτες που προμηθεύουν το δημόσιο με προϊόντα ή αναλαμβάνουν υπεργολαβίες είτε προσφέρουν άλλες υπηρεσίες

Η πρόταση αυτή μπορεί να διευκολύνει λογιστικά το διογκωμένο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημόσιου προς τρίτους (που φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ), έχει προκαλέσει όμως έντονη αντίδραση στους φορείς της αγοράς λόγω του ότι τα κρατικά ομόλογα δέχονται έντονες πιέσεις λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκεια διαπραγματεύονται την περίοδο αυτή αυτό με επιτόκιο 4,8% και αποτελούν το μοναδικό όπλο που έχει η κυβέρνηση για να δανείζεται έξω από τον μηχανισμό της τρόικα.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *