Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού – Τρεις εβδομάδες ζωής στις τράπεζες

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την οικονομική και τραπεζική κατάσταση στην Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι τράπεζες ξεμένουν από εγγυήσεις τις οποίες χρειάζονται για να επιβιώσουν, όσο βρίσκονται διασωληνωμένες με το θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ. Η γραμμή ζωής που παρέχει η ΕΚΤ με το σταγονόμετρο -στη σκιά των εκβιασμών για σφιχτά μέτρα- μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες στα πρόθυρα κατάρρευσης λένε ορισμένοι οικονομολόγοι, αναφέρει το Bloomberg, όπως από τη JPMorgan Chase Bank οι οποίοι κάνουν λόγο για πιέσεις ζωής ή θανάτου με ορόσημο τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα που μέχρι τις 14 Μαΐου δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστεί σε κανένα από τα βασικά αιτήματα της Κυβέρνησής του. Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εάν θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το κούρεμα στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας», σημειώνει το Bloomberg.

Την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Υβ Μερχ, είχε τονίζει πως: «Είμαστε κοντά στο φινάλε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ». Τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η άποψή του δεν απέχει από την πραγματικότητα: μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 80 δισεκατομμύρια μέσω του ELA, ενώ σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα, η γραμμή ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Αυτά τα χρήματα θα φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τη βοήθεια περίπου κατά 2 δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα.

Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει, όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια πλήρη διακοπή των συνομιλιών ή αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει μια δόση, αναφέρει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος για να προσφέρει πως ακόμη και η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου, θα μπορούσε από μόνη της να επιταχύνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *