Ποιοι γλιτώνουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας

«Πάγωμα» πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ζήτησε η κυβέρνηση και  ο υπουργός Οικονομίας,  Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, προκειμένου να θεσπιστεί άμεσα νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. 

Το «νομοσχέδιο Σταθάκη» το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στους δανειστές, περιλαμβάνει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικία από το σφυρί.   

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας αφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού. 

Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας, αποκλείονται μπαταξήδες καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προσταυτευτικές διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία να υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κ. Σταθάκη προβλέπεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό προϋποθέσεις:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

β)το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ

γ)το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπόλογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ. 

www.sofokleousin.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Ποιοι γλιτώνουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας”

  1. Μήπως να μας εξήγήσει κανείς γιατί τα ακίνητα φορολογούνται στην αντικειμενική και εκπλειστηριάζονται στην εμπορική ?

    Ποιος και πως θα ορισει την εμπορική ? Και μάλιστα σε καθεστώς χρεωκοπιας.
    Οταν παιρναμε τα δανεια αλλες ηταν οι αξιες. Μειώθηκαν των ακινητων και οχι των δανείων ομως.
    Και βεβαίως μετά τον πλειστηριασμό πάλι θα συνεχίσουμε να οφείλουμε το βέβαιο και εκκαθαρισμένο (λέμε τώρα) ποσό ? που διαμορφώθηκε με υπέρογκα επιτοκια.
    Πόσες φορές πληρωθηκαν απο τον κοσμο οι τράπεζες και με τα μεγάλα επιτοκια και με τις ανακεφαλοποιήσεις σε αντίθεση με τα θαλασσοδάνεια.

    Στο δε νομοσχέδιο για την (λέμε τώρα – κατά το υπουργείο ) προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας που θα (αν και εφόσον το εγκρίνει η τρόικα) κατατεθεί (μετά φυσικά των αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας) αναφέρονται μόνο τα στεγαστικά. Δηλαδή δεν κινδυνεύει κάποιος είτε από τα ανοικτά ανακυκλούμενα ή τα επιχειρηματικά ?

  2. ερωτηση για τιμη πλειστηριασμού στο ευρωπαικο κυνοβουλιο.
    γραφει επίσης ότι πρεπει να ενσωματωθεί η κοινοτικη οδηγία στο εθνικό δικαιο ως το μαρτιο 2016 και θα αφορά τις συμβάσεις δανείων μετά τη ψήφιση. Εμείς γιατι αλλαζουμε τωρα τον κώδικα πολιτικής δικονομίας ? για να συνάδει και να είμαστε ετοιμοι να υποθεσω?

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=722505&h1=true#commentForm

  3. αυτά είναι λεπτομέρειες και ψιλά γράμματα. όσο ισχύει απαγόρευση πλειστηριασμών ο κόσμος μπορεί να κοιμάται ήρεμος.
    Αλλά όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο για γρηγορότερες δίκες, ουδεμία διαφορά επιφέρουν για τον χρεωμένο. Και τώρα με τις υποτίθεται δίκαιες δίκες, ο δανειολήπτης που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του πρέπει να πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε ανακοπές/ανασχέσεις κλπ για να κρατήσει το σπίτι του για λίγους μήνες ακόμα. Πώς είναι δυνατό να πληρώσει τέτοια ποσά τη στιγμή που δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά τις δόσεις του?
    Μακάρι να περάσει αυτή η ρύθμιση με τις χαμηλές δόσεις για να μην καταλήξει ο κόσμος σε αντίσκηνα στο Πεδίο του άρεως παρέα με τους πρόσφυγες….

  4. 1) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ . Η τελευταία έληξε 31-12-14. Είναι ελεύθερες οι τραπεζες
    Ατυπη συμφωνια-επικοινωνία με τις τράπεζες – υπουργείο υπάρχει βάσει δηλώσεων υπουργού.

    2) το νομοσχεδιο του σταθακη για την κατ’επίφαση προστασια πρωτης κατοικίας περιλαμβανει τη σαθρη εννοια του συνεργασιμου δανειοληπτητ. η τυχόν παράταση θα είναι μεχρι τις 31-12-15.
    το νομοσχεδιο πρεπει να εγκριθει από την τροϊκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *