Ποιοι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις

Απαλλάσσονται πλέον από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται από την εγκύκλιο εφαρμογής του «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» (Κ.Φ.Α.Σ.) που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών και με την οποία παρέχονται αποσαφηνίσεις σε μια σειρά κρισίμων ζητημάτων.

Ποιοι εξαιρούνται

Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.

Ποιοι εντάσσονται

Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που τηρούσε με τον ΚΒΣ πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες, όπως ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ., ακόμη περιλαμβάνονται ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση και ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.

moneypost.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Ποιοι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις”

  1. Καλό σαν σκέψη, αλλά έχω μια απορία: Δεν θα προσπαθήσουν όλοι να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων, ώστε να πέσουν κάτω από το όριο των 10.000;

  2. Το φτωχό μου μυαλό αδυνατεί να συλλάβει πως είναι δυνατόν να μην κόψεις αποδείξεις για την “προηγούμενη διαχειριστική περίοδο” όταν το ποσό υπερβαίνει τα 10000 ευρώ….Α συγνώμη τό’πιασα…ξέρω πως γίνεται….θα πάς σε όλους τους πελάτες σου από την “προηγούμενη διαχειριστική περίοδο” και θα τους πάρεις πίσω τις αποδείξεις με την δικαιολογία ότι δεν μάζεψες 10000 ευρώ αυτή τη χρονιά. Ύστερα θα πάς στη εφορία και θα κλείσεις τα βιβλία με ημερομηνία ένα χρόνο πριν και θα κάνεις αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ που πλήρωσες εν τω μεταξύ…και επίσης θα πας και στο ΤΕΒΕ για να ζητήσεις πίσω τις εισφορές…
    Εκτός αν εννοούν ότι αν μια χρονιά δεν ξεπέρασες τις 10000 τότε δικαιούσαι την επόμενη να δουλέψεις μαύρος με νόμιμο τρόπο και να βγάλεις όσα θέλεις χωρίς αποδείξεις και πάει λέγοντας….
    Μήπως να φτιάξουμε μια επιτροπή σοφών να ερμηνεύει αυτές τις παπαριές? Τέτοια ακούω και δεν βγαίνω από την τρύπα μου….

  3. «Εκτός αν εννοούν ότι αν μια χρονιά δεν ξεπέρασες τις 10000 τότε δικαιούσαι την επόμενη να δουλέψεις μαύρος με νόμιμο τρόπο και να βγάλεις όσα θέλεις χωρίς αποδείξεις και πάει λέγοντας….»

    Αυτό εννοούμε.

    1. Αδερφε … αν καταλαβες, το ελληνικο δημοσιο ωθει τους Ελληνες επαγγελματιες να κανουν εδρα τους στη Βουλγαρια που ειναι και διπλα.
      Οσο οι ιθυνοντες του ΥΠΟΙΚ κυνηγανε αποδειξεις, τοσο θα μικραινει το ΑΕΠ της χωρας και τοσο θα ανεβαινει το κοστος δανεισμου της.
      Η σωστη πολιτικη θα ηταν καταργηση της φορολογιας για εισροη επενδυσεων οπως εχει γινει σε πολλες αλλες χωρες που ειχαν τετοια προβληματα (Αργεντινη, Τουρκια κλπ).
      Αυτο που συμβαινει στην Ελλαδα ειναι παραδειγμα προς αποφυγη στην βιβλιογραφια των οικονομικων οπως ειναι το Ντιεν-Μπιεν-Φου στην ιστορια της στρατηγικης.
      Οσο και να θελει μια μεριδα του λαου να επιπλευσει και να βελτιωσει τη θεση της σ’ αυτο το χρεοκοπημενο σκηνικο οικονομικης πολιτικης μεσω φορολογιας … ειναι καταδικασμενη να ζησει την εξαφανιση της γιατι η συγκεκριμενη πολιτικη δεν ειναι καν εσφαλμενη … ειναι γραφικη μεσα σε ενα πλαισιο που διεπεται απο τις αρχες του πολεμου.
       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *