Ποιους καλύπτει η προστασία από τους πλειστηριασμούς

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση από το υπουργείο Οικονομίας του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και αύριο ενώ η ισχύς της μεταβατικής ρύθμισης θα διαρκέσει ενδεχομένως έξι μήνες, αν και είχε υπάρξει η σκέψη η διάρκειά της να είναι ένας χρόνος.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί προστασία στο 95% των δανειοληπτών που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η προστασία θα αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας στα επίπεδα των 400.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, (π.χ. οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά).

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να θεσπιστεί ένα προσωρινό πάγωμα των πλειστηριασμών για διάστημα δύο – τριών μηνών μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη συνολική αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα διαχείρισής τους. Τελικά φαίνεται να προκρίνεται η λύση για την άμεση θέσπιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι οι δανειολήπτες.

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι η προστασία από πλειστηριασμούς αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επίσης ότι θα κατατεθεί και ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει την πώληση ή εκχώρηση των στεγαστικών δανείων σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή σε distress funds.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *