Ποσοστό ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια – Στο 40% θα ανέλθουν εντός του 2014

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον η μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων πάση θυσία προκειμένου να καταστεί βιώσιμη τόσο η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 όσο και η επίτευξη αύξησης της ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος  στο τέλος Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 29,3%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα «κόκκινα» δάνεια προσεγγίζουν το 35% του συνόλου. Για το 2014, στελέχη της PwC, με βάση τις παραδοχές του προηγούμενου stress test που πραγματοποίησε η BlackRock εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν στο 40% στο τέλος του έτους.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι την εφετινή χρονιά θα συνεχιστεί, με μειούμενο όμως ρυθμό, η αύξηση των επισφαλειών, ενώ θα ανέλθουν στο μέγιστο σημείο στις αρχές του 2015 και μετά σιγά σιγά θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, η μειούμενη αύξηση το 2014 και η κορύφωση στις αρχές του 2015 στηρίζεται σε μια κρίσιμη παραδοχή: ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι ομαλή και θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας ότι το 2014 θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ.

Αναλυτές και στελέχη τραπεζών προειδοποιούν ότι αν το θετικό κλίμα που έχει σχηματιστεί ανατραπεί και πάλι λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, νέων διενέξεων με την τρόικα κ.ο.κ., τότε η ανοδική τάση της οικονομίας θα ανακοπεί.«Αν η οικονομία διολισθήσει ξανά σε κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας», τονίζουν στελέχη τραπεζών, «τότε ορατός είναι ο κίνδυνος -ανεξάρτητα από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών- οι τράπεζες να χρειαστούν και πάλι νέα κεφάλαια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση το 2015».

www.koolnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *