Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα ή να το αφήσουμε στα κόμματα;

Εννοείται ότι σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε πλέον, δεν μπορεί ούτε συνταγματικά να γίνει δημοψήφισμα, αλλά στις 7-5-2012, δηλαδή την επόμενη των εκλογών, είχαμε ανεβάσει άρθρο με τίτλο Μυρίζει δημοψήφισμα. Διαβάστε αυτό το άρθρο και θα δείτε ότι τα πράγματα εξελίχτηκαν ακριβώς έτσι, όπως αποδείχθηκε χθες ,σε σχέση με το τηλεφώνημα Μέρκελ.

Βέβαια, όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ, έπειτα από την διάψευση από την πλευρά του Βερολίνου, το θέμα του δημοψηφίσματος είχε τεθεί ήδη από τους Ευρωπαίους, εδώ και αρκετές ημέρες, ακόμα και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, όμως ο ελληνικός λαός και προφανώς και ορισμένα κόμματα, δεν έμαθαν και δεν γνώριζαν τίποτα.

Έπειτα από όσα διαδραματίστηκαν χθες μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Καγκελαρίας και τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, εμείς πιστεύουμε ότι η κ. Μέρκελ, μάλλον ρώτησε για την πορεία αυτής της υπόθεσης και όχι ότι το ζήτησε χθες..

Σε ότι αφορά το ερώτημα του άρθρου, αυτό είναι ρητορικό. Φυσικά και πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ως πολίτες με δημοψηφίσματα, όπως έπρεπε να είχαμε κάνει και στην παρούσα κρίση από το 2010. Ενώ άλλοι λαοί κάνουν δημοψηφίσματα ακόμα και για τον φερετζέ, εμείς εξακολουθούμε να μην κάνουμε δημοψήφισμα ούτε για τα πιο σοβαρά θέματα, αλλά τα έχουμε αφήσει όλα στις κομματικές ομάδες συμφερόντων και στα μόνιμα πολιτικά τζάκια.

Όχι μόνο θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς με δημοψήφισμα και για το θέμα της παραμονής ή μη στο ευρώ, αλλά θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να θεσπίσουμε δημοψηφίσματα έπειτα από λαϊκή πρωτοβουλία και όχι σύμφωνα με τα κέφια του εκάστοτε πρωθυπουργού, που ποτέ δεν τα είδαμε.

[sc:Πηγή id=”http://hassapis-peter.blogspot.com/2012/05/blog-post_480.html” ]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *