Προβοκάτσιες με στόχο τις ελληνικές τράπεζες

Ύποπτα παιχνίδια με τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν αρχίσει να παίζουν ορισμένα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και καλό θα ήταν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά τα ελληνικά media ώστε να μην προκαλούν εντυπώσεις ψευδείς, οι οποίες ωστόσο μπορούν να παρασύρουν κόσμο και να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

Από χθες το βράδυ λοιπόν έχει ξεκινήσει από μεγάλος διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επιθετική ειδησεογραφία με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματά να δανείζει μερικές ελληνικές τράπεζες». Και μάλιστα το ρεπορτάζ γίνεται με συνεχή updates και με ύφος που σαφώς δημιουργεί εντυπώσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ECB πράγματι στέλνει αποκλειστικά στον ELA δύο τράπεζες, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς αυτές είναι υποκεφαλαιοποιημένες μετά το PSI και μέχρι να εισπραχθούν από τις τράπεζες τα 18 δις ευρώ.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει διακοπή χρηματοδότησης. Θυμίζουμε ότι για ένα χρονικό διάστημα, κατά το PSI, το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χρηματοδοτούνταν μόνο μέσω του μηχανισμού ELA της Τραπέζης της Ελλάδος. Που επί της ουσίας αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης μέσω τουΕυρωσυστήματος.

Χαρακτηριστικά επαναλαμβάνουμε την ανακοίνωση της ΕΚΤ ώστε να μην δημιουργούνται παρερμηνείες:

  • Για τις τράπεζες της ευρωζώνης υπάρχουν δύο τρόποι να αντλήσουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα.
  • Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι διαθέσιμες οι κανονικές πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, τότε μπορεί να παρασχεθεί έκτακτη ρευστότητα (ΕLΑ) από την εθνική κεντρική τράπεζα.
  • Ώσπου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είναι υποκεφαλαιοποιημένες ως αποτέλεσμα του PSI, μερικές από αυτές μετακινήθηκαν στον μηχανισμό του της έκτακτης ρευστότητας (ELA).
  • Όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση – και αυτό αναμένουμε να γίνει σύντομα – οι τράπεζες θα επανακτήσουν την πρόσβασή τους στην κανονική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.
  • Η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες.
[sc:Πηγή id=”http://www.bankwars.gr/?p=12218″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *