Προεκλογικό δώρο στους καναλάρχες

Προεκλογικό ρουσφέτι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προωθεί η κυβέρνηση για τα διαπλεκόμενα κανάλια – μάλλον ως ανταπόδοση των “υπηρεσιών” που προσφέρουν στη διαμόρφωση κλίματος και στην εκλογική της μάχη.  Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι ο τηλεοπτικός χάρτης θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση και οι άδειες θα δημοπρατηθούν, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο δίνει στους καναλάρχες τη δυνατότητα να  καταβάλουν μετά από ένα χρόνο τον φόρο επί των διαφημίσεων που έχουν ήδη εισπράξει.

Με τον τρόπο αυτό, το κράτος θα δώσει ουσιαστικά«άτοκο δάνειο» στους ικαναλάρχες-εκδότες,ενισχύοντας τη ρευστότητά τους, καθώς θα εισπράττουν κανονικά αλλά δεν θα αποδίδουν.«Επίδομα… παπαγάλου» αποκαλεί προσφυώς η  Εφημερίδα των Συντακτών το μέγα ρουσφέτι που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που ετοιμάσθηκε από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Α. Σαββαΐδου, προβλέπει ότι ο παρακρατηθείς φόρος επί των διαφημίσεων που πρέπει να αποδίδουν τα κανάλια κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, θ’ αρχίσει να καταβάλλεται έναν χρόνο αργότερα, από τις 20 Ιανουαρίου 2016. Θα είναι η τρίτη κατά σειράν αναβολή που δίνεται στην καταβολή εισπαρχθέντων φόρων από τις εταιρίες των καναλιών.

Η σχετική εγκύκλιος – με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου – έχει ήδη ετοιμαστεί και οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ώρες,  θα δημοσιευθεί και θα τεθεί σε ισχύ λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, προκαταλαμβάνοντας τη νέα κυβέρνηση. Προφανής θα είναι και η επίπτωση στα δημόσια έσοδα, που παρουσιάζουν ήδη σημαντική υστέρηση.

Αυτή η χαριστική ρύθμιση γίνεται σκανδαλωδέστερη από το γεγονός ότι την ίδια ώρα το ΥΠΟΙΚ  ζητά από επιχειρήσεις και λοιπούς φορολογούμενους να προπληρώσουν μεγάλο μέρος των φόρων τους για την επόμενη χρονιά, ενώ οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί γίνονται άτεγκτοι προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *