Προετοιμασμένες για bank run διαρκείας οι τράπεζες

Καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να αποσύρουν σημαντικό μέρος των καταθέσεών τους από τις ελληνικές τράπεζες, εν μέσω γενικευμένων τρομολαγνικών σεναρίων για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές, τα πιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζονται για πιθανό bank run διαρκείας, ανάλογα με τις μετεκλογικές εντυπώσεις.

Ήδη οι επικεφαλείς όλων των τραπεζών φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει δύο συσκέψεις, στις οποίες έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης, σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των καταθέσεων υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Στα υπό εξέταση μέτρα που συζητούν οι τραπεζίτες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση εμβασμάτων στο εξωτερικό, η θέσπιση δραστικά χαμηλότερου ορίου για ανάληψη από τα ATM αλλά και ορίου στα ποσά που θα μπορεί να γίνεται ανάληψη από τα γκισέ.

Τραπεζικά στελέχη καθησυχάζουν πάντως, ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, απέχει πολύ από το συγκεκριμένο όριο, αν και κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος τί θα συμβεί σε περίπτωση πανικού.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι συνέπειες ενός μαζικού bank run θα ήταν πάρα πολύ αρνητικές  για την αγορά και στο σύνολο της οικονομίας και για το λόγο αυτό συνιστάται ψυχραιμία.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/102096.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Breaking%2013.06″ ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Προετοιμασμένες για bank run διαρκείας οι τράπεζες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *