Προς παράταση οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

Σε λιγότερες από 30 ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί ούτως ή άλλως έως τις 31 Ιουλίου, καθιστά την παράταση της προθεσμίας ουσιαστικά μονόδρομο. Παράλληλα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, φέτος αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.227.186 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή μόλις το 34%.

Από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προέκυψαν:

– 636.064 χρεωστικά εκκαθαριστικά για τα οποία προκύπτει μέσος φόρος ύψους 543 ευρώ,

– 311.140 πιστωτικά εκκαθαριστικά, από τα οποία προκύπτει μέσο επιστρεφόμενο ποσό ύψους 250 ευρώ,

– 1.279.982 μηδενικά εκκαθαριστικά.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης από τις 30 Ιουνίου που είναι σήμερα στις 31 Ιουλίου. Άλλωστε, ο χρόνος υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι ανεξάρτητος από τον χρόνο πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αντίθετα, όποιος υποβάλλει νωρίτερα τη φορολογική δήλωση και δικαιούται επιστροφή φόρου, ανεβάζει σημαντικά τις πιθανότητες να την λάβει νωρίτερα.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και πρόταση για διευκόλυνση των φορολογούμενων για την αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα ενώ το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος προβλέπει την εξόφλησή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Το σενάριο που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων να εξοφληθεί φέτος σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Η διευκόλυνση αυτή μελετάται να δοθεί προκειμένου να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να μοιράσουν στον χρόνο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες να τις εκπληρώσουν εμπρόθεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *