Προστασία για ένα μήνα στα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας

Συμφωνία για να παραταθεί κατά ένα μήνα το καθεστώς της εξαίρεσης μεταβίβασης συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων σε funds επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στο νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται να μην επιτραπεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, όπως έκανε γνωστό ο τελευταίος παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η εξαίρεση πώλησης των ακόλουθων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων:

[1] Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.

[2] Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας.

[3] Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ).

[4] Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και

[5] Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάση του νόμου που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο για τα δάνεια αυτά δεν είχε απελευθερωθεί η πώλησή τους στις Εταιρίες Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η σχετική ημερομηνία έληγε στις 15 Φεβρουαρίου.

Πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος παράτασης μέχρι τις 15 Μαρτίου δόθηκε προκειμένου κυβέρνηση και δανειστές να έχουν τον χρόνο της κατάρτισης νέου πλαισίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση στους Θεσμούς ώστε στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τις 16 Μαρτίου να εξαιρούνται δια παντός οι πωλήσεις σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Οι δανειστές δεν απάντησαν στο ελληνικό αίτημα.

Πάντως, ούτως ή άλλως, ανοίγει ο δρόμος μετά τις 15 Μαρτίου για τη μεταβίβαση των υπολοίπων κατηγοριών των δανείων και ιδίως εκείνων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγές θέλουν το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει να θεσπίσει κριτήρια για την πώλησή τους. Αν και βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο μόνιμο «απαγορευτικό» για τα δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία. Το εναλλακτικό σχέδιο θέλει να επιδιώκεται, αν υπάρχει άρνηση των Θεσμών, να μπουν κριτήρια που θα έχουν να κάνουν προφανώς με την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, το εισόδημα, το ύψος των οφειλών και τον βαθμό συνέπειας του δανειολήπτη.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο και τους Θεσμούς σήμερα το πρωί σε νέα συνάντηση. Σημειώνεται ότι επί τάπητος μπαίνουν και οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στον «νόμο Δένδια» για τη διευθέτηση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *