Πρόστιμα 238.000 ευρώ στις τράπεζες από τη ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Στην επιβολή προστίμων στις τράπεζες για τη μη έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων οφειλών στους δανειολήπτες, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτουν 37 περιπτώσεις, όπου δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προθεσμίας και για τις οποίες καταλογίστηκε συνολικό πρόστιμο ύψους 238.000 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή τονίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες 333 καταγγελίες για ενδεχόμενη παράβαση των προθεσμιών που τίθενται από τον νόμο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα αυτού του ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος, οι εν λόγω καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα και προωθούνται άμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα για υποβολή απαντητικού υπομνήματος, με ρητή αναφορά στις διατάξεις του νόμου για υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να παραδίδουν ατελώς και εντός 10 εργάσιμων ημερών τις βεβαιώσεις οφειλών.

Επίσης, ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, έχει αποστείλει δύο επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τις οποίες καλεί τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τα οριζόμενα από τον νόμο και να εκδίδουν αμελλητί τις βεβαιώσεις. Επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο έχει αποσταλεί και σε καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την οποία εφιστάται η προσοχή στις διατάξεις του νόμου.

Για όσες από τις καταγγελίες στοιχειοθετείται παράβαση των προβλεπόμενων προθεσμιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου κάθε μίας περίπτωσης προχωρούν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *