Πόσα καταστήματα έκλεισαν οι τράπεζες το 2020

Η εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τραπεζικών εργασιών που πραγματοποιούνται στα καταστήματα. Μετά τη θεαματική συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και της μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες σήμερα περνούν σε νέο μοντέλο, το οποίο συνδυάζει μείωση συναλλαγών στα καταστήματα, αλλά ταυτόχρονα αύξηση εξειδικευμένων και συμπληρωματικών εργασιών, πέραν των τραπεζικών.

Το 2020 έκλεισαν 158 καταστήματα, εκ των οποίων τα μισά αντικαταστήθηκαν από ΑΤΜ, ο ρόλος των οποίων, επίσης, συρρικνώνεται συνεχώς. Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 4.613 άτομα. Έτσι, το 2021 ξεκίνησε με 1.680 καταστήματα (από 1.838 το 2019), μαζί με εκείνες των ξένων τραπεζών και των συνεταιριστικών, και με 33.121 εργαζόμενους (από 37.734 το 2019). Πρόκειται για σχεδόν τα μισά καταστήματα και τους μισούς εργαζόμενους προ μιας δεκαετίας. Η σημαντική μείωση των εργαζομένων και των φυσικών καταστημάτων ήταν αποτέλεσμα κυρίως της 10ετούς κρίσης, των συγχωνεύσεων και της αποχώρησης αρκετών ξένων τραπεζών.

Ωστόσο, σήμερα οι λόγοι της συρρίκνωσης είναι διαφορετικοί. Τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών προβλέπουν περαιτέρω μείωση των καταστημάτων κατά 10-15% ετησίως μέχρι το 2023. Παρά τις εθελούσιες εξόδους που πραγματοποιούν οι τράπεζες (φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν οικειοθελώς πάνω από 1.000 εργαζόμενοι συνολικά), ο αριθμός των υπαλλήλων δεν αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια φθίνουσα πορεία.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *